Zacusca leneșului, cea mai tare rețetă de toamnă. Cum prepari zacusca fără coacere
Iată cea mai simplă și gustoasă rețetă de zacuscă pe care să o faci în această toamnă. Pașii sunt foarte simpli, iar rezultatul te va da pe spate. Gustul diferă puțin față de rețeta clasică, deoarece nu se mai simte aroma specifică de vinete și ardei copți, iar morcovii adaugă o dulceață specială. Zahărul din compoziție echilibrează aciditatea preparatului.
Ingrediente
3,5 kg ardei capia
2 kg ceapă
3,5 kg vinete
2 kg morcovi
2,5 kg roșii opărite și curățate de pielițe
500 ml ulei
4 linguri sare
7 linguri zahăr
2 linguri piper măcinat
2 foi de dafin
Mod de preparare
Ardeii se mărunțesc în robotul de bucătărie, dar nu foarte fin. Vinetele curățate se trec prin mașina de tocat carne, folosind sita cu găuri mari. Ceapa se curăță, se spală și se taie solzișori. Morcovii curățați se taie felii. Roșiile decojite se mărunțesc tot în robotul de bucătărie.
Încălzim uleiul și călim ceapa tăiată timp de 5 minute. Adăugăm morcovii feliați și o lingură rasă de sare, apoi continuăm să călim, amestecând constant, timp de 40 de minute.
După aceea, adăugăm ardeii capia și o lingură de sare, continuând călirea și amestecarea pentru încă 40 de minute. La final, adăugăm vinetele împreună cu o lingură de sare și continuăm călirea, amestecând mereu, pentru alte 40 de minute.
Adăugăm roșiile măcinate, amestecăm bine, apoi punem foile de dafin, zahărul și piperul măcinat. Lăsăm să fiarbă încă 40 de minute, ajustând gustul cu sare și piper după preferință.
Zacusca pregătită astfel se toarnă în borcane, se închid cu capace și se întorc cu gura în jos pentru 5 minute. Apoi, borcanele se sterilizează la bain-marie timp de 30 de minute și se lasă la dunst uscat până a doua zi. Din aceste cantități, am obținut 23 de borcane de 300 ml.