Zacuscă de fasole ca la bunica acasă. Secretul gustului de altădată

de: Cătălina Burghelea
18 08. 2022

Zacuscă de fasole ca la bunica acasă. Secretul gustului de altădată. Din cămara cu bunătăți nu poate lipsi zacusca de fasole preparată după rețeta bunicii. Este un adevărat deliciu culinar. Întins pe pâine caldă sau crocantă, cu puțină verdeață deasupra, acest preparat devine o încântare pentru papilele gustative. Dacă vrei să o pregătești pentru iarnă, ține cont de aceste reguli de aur.

Zacuscă de fasole ca la bunica acasă. Redescoperă gustul de altădată

Orice prepară bunica este bun, dar zacusca de fasole le întrece pe toate. Gătită după o rețetă aparte, nu este de mirare de ce face furori atunci când ne așezăm la masă. Deși pe internet există mai multe variante de zacuscă de fasole, doar cea a bunicii se ridică la nivelul așteptărilor pentru că folosește doar ingredient proaspete, de la ea din grădină, care sunt savuroase și aromate.

Cum se prepară rețeta tradițională

Pentru această zacuscă, bunica folosea 1 kilogram de fasole uscată, 2 kilograme de ceapă, 3 kilograme de gogoşari, 1 litru de ulei, 1 litru de bulion și sare. Potrivit îndrumărilor sale, pune fasolea la fiert (aproximativ o oră). Când era aproape fiartă, dă-o la răcit. După ce se răcește bine, scurge apa și toacă fasolea. O poți da și prin blender, dar bunica spune că riști să iasă o pastă și nu va mai avea gustul senzațional.

Toacă mărunt ceapa și călește-o puțin în ulei ușor încins. Când ceapa se rumenește frumos adaugă gogoşarii tocați mărunt, fasolea, bulionul şi sarea. Lasă compoziția la fiert până când uleiul iese la suprafaţă. La final, pune zacusca de fasole în borcane, având grijă ca, la final, să ai un strat de ulei deasupra. Recipientele se închid etanș și se păstrează în cămară.

Zacuscă de fasole verde pentru iarnă

Pentru iarnă, bunica are o altă variantă de zacuscă. Îți trebuie 1,5 kilograme fasole verde; aproximativ 1 kilogram de ceapă; aproximativ 1 kilogram de morcovi; 1,5 kilograme de ardei gras, capia sau gogoşari; 1 litru de suc de roşii gros; 150 ml ulei; câteva frunze de ţelină; o frunză de dafin, sare şi piper.

Coace ardeii sau gogoşarii, curăţă-i de pieliţă şi lasă-i la scurs într-o strecurătoare, apoi toacă-i mărunt. Fierbe ceapa (curățată) câteva minute, după care o toci mărunt sau o dai prin mașina de tocat ccarne. Curăță morcovii și dă-i prin răzătoare fină, iar fasolea o tai mărunt.

Zacuscă de fasole ca la bunica acasă. Pași de urmat

Pune ceapa tocată şi morcovii într-o cratiţă la călit, având grijă să amesteci des ca să nu se ardă ceapa. După aproximativ cinci minute, adaugă fasolea şi amestecă până când îşi schimba culoarea. Pune ardeii tocați, sucul de roşii, sarea şi piperul. Lasă să fiarbă, dar bunica susține că trebuie să omogenizezi compoziția pentru a nu risca să se prindă legumele de fundul ceaunului.

Când compoziția ajunge la consistența dorită, pune zacusca în borcane pe care le sterilizezi într-o tavă cu apă fierbinte. Pentru asta, mai lasă-le la cuptor 20-30 minute. La final, pune-le capace şi acoperă-le cu mai multe pături. Lasă zacusca de fasole verde așa până a doua zi, apoi mut-o la rece, în cămară.