08 aug. 2022 | 13:17

Zacuscă cu vinete, reţeta mănăstirească. Ce ingredient se pune pentru un gust special

Diverse
Zacuscă cu vinete, reţeta mănăstirească. Ce ingredient se pune pentru un gust special
Cum prepari zacuscă cu vinete, potrivit rețetei mănăstirești. Ce ingredient pun măicuțele în zacuscă pentru a oferi o aromă aparte legumelor.

La fiecare final de vară, gospodinele se pregătesc să pună legume pentru iarnă. Din nicio cămară românească nu lipsește celebra zacuscă cu vinete. Deși magazinele și supermarketurile sunt pline de astfel de sortimente de mâncare, zacusca cu vinete peparată acasă le întrece pe toate. În mod special, datorită aromei puternice a legumelor. Află ce ingredient pun măicuțele în zacuscă pentru a-i oferi un gust special. Rețeta pe care o folosesc călugării pentru zacusca cu vinete este larg răspândită și în rândul gospodinelor românce.

Ce ingredient pun măicuțele în zacuscă

Cum faci zacuscă mănăstirească, potrivit unei rețete vechi a călugărilor. Zacusca cu vinete este unul dintre preparatele tradiționale atunci când vine vorba despre conservele de toamnă. Orice gospodină se mândrește cu câteva borcane de zacuscă, frumos aranjate pe rafturile din cămară.

Cum putem oferi legumelor o aromă aparte astfel încât zacusca să fie apreciată de toată lumea? Totul se rezumă la un singur ingredient, folosit în special de către măicuțe în conservele de toamnă. Gustul legumelor devine inconfundabil, după folosirea lui.

Rețeta în sine nu este nici foarte simplă, dar nici foarte grea. Totuși, este de departe cea mai bună dintre toate pe care le-ați încercat până acum. Iar asta datorită faptului că măicuțele și călugării respectă cu sfințenie indicațiile transmise din generație în generație.

Pentru a oferi zacuscăi cu vinete o aromă aparte, măicuțele și călugării adaugă în compoziție o crenguță proaspătă de busuioc. Acest ingredient conservă foarte bine gustul legumelor peste iarnă. El este folosit cel mai des de către măicuțele de la mănăstirile din regiunea Moldova.

Cum prepari zacuscă cu vinete mănăstirească

Pentru a găti zacuscă de vinete, potrivit rețetei mănăstirești, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 kg vinete;
  • 3 kg ardei roșii grași;
  • 1 kg ceapă;
  • 1 litru de bulion de consistenţă potrivită (nu pastă);
  • 500 ml ulei;
  • 3-4 foi de dafin;
  • o crenguță de busuioc proaspăt;
  • 1 linguriță cu sare;
  • 1 linguriță cu piper negru măcinat;
  • 2 linguri cu zahăr.

Modul de preparare al acestei rețete a fost foarte bine explicat de către călugărul Efrem, bucătarul mânăstirii Dervent din judeţul Constanţa. El este cel responsabil cu pregătirea diverselor preparate și mâncăruri pentru sezonul de iarnă, pentru frații creștini și pelerini.

Încă de la început, călugărul Efrem a subliniat că, pentru a obține la final o zacuscă cu un gust spectaculos, este absolut crucial ca gospodinele să folsoească ingrediente de calitate. În doar două ore, zacusca este gata pentru a fi depozitată în borcane pentru iarnă.

Explicațiile bucătarului mânăstirii Dervent 

Pentru început, vinetele pentru zacuscă trebuie să fie coapte pe grătar sau pe plită. Indiferent de metoda de coacere, vinetele  trebuie să fie în contact direct cu o suprafață încinsă sau cu o flacără. Călugărul la care am făcut referire anterior a explicat și un truc ce poate fi aplicat înainte de a coace vinetele.

Înainte de a fi puse la copt, vinete trebuie înțepate ușor. Iar asta pentru a evita eventuale explozii ale acestora. Se pun la copt vinetele, ardeii și le retragem de pe foc abia atunci când coaja începe a se carboniza, iar miezul legumei este moale. Se scot vinetele într-o strecurătoare și se lasă la scurs de lichidul amar, care se păstrează.

„În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi. Legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa, pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, a avertizat călugărul Efrem.

Vinetele și ardeii copți se decojesc cu grijă, după care se dau prin maşina de tocat. Se adaugă ceapa, uleiul (integral) și 1 linguriță de sare. Compoziția se pune într-o oală, pe foc.

Ce ingredient pun măicuțele în zacuscă: când îl folosești

„Se adaugă sare de la început pentru a extrage apa din ceapă, ceea ce va face ca ceapa să se înăbuşească, nu să se prăjească. E bine ca oala în care se găteşte zacusca să aibă un fund gros”, a explicat călugărul Efrem, potrivit ziarului Adevărul.

Ulterior, se călește ceapa timp de circa opt minute, după care se adaugă ardeii copţi şi tocaţi mărunt. Se amestecă compoziția și se dă în clocot. Se adaugă vinetele tocate, bulionul, piperul şi foile de dafin împreună cu crenguța de busuioc.

„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, a explicat bucătarul mănăstirii din Constanța.

PlaySport
WOW! Mădălina Ghenea n-a mai apărut niciodată așa! Cum s-a lăsat pozată pe străzile din Veneția
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Cancan.ro
Nu e o glumă! Meghan Markle s-a apucat să vândă dulceață de căpșuni 😲
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Alina Sorescu a dat MAREA VESTE înainte de Paşte
Capital.ro
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
EVZ.ro
Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul
Adevarul
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
BZI.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
Se pregătește ”nota de plată”! Ce riscă Ronald Araujo, după gesturile făcute la adresa lui Istvan Kovacs
Digisport.ro
Pepe a dezvăluit ce etnie are. Nici soția sa nu este româncă: „Mi s-a spus că sunt mai focos decât un român”
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Sume astronomice la MasterChef. Cât primesc Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Capital.ro
Horoscop celest 2024. Mesajul de la îngerul tău păzitor pentru succes și împlinire personală
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Pensiile ÎNTÂRZIE în luna MAI. CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro