Vulcanul Etna a erupt din nou. Norul de cenușă a atins înălțimea de 4,5 km. Autoritățile sunt în alertă, zborurile au fost restricționate

de: Ionuț Vieru
05 07. 2024

Vulcanul Etna din Sicilia a erupt din nou, pe data de 4 iulie 2024. Norul de cenușă are o înălțime de peste 4,5 kilometri. Zborurile au fost restricționate e aeroportul din Catania. Specialiștii monitorizează atent situația.

Vulcanul Etna din Sicilia a erupt

Cel mai mare vulcan activ din Europa a erupt din nou în cursul zilei de 4 iulie 2024. Din cratere s-a ridicat o coloană de aproximativ 4.500 de metri înălțime, care a forma un nor uriaș de cenușă.

Acesta a afectat zborurile, iar aeroportul din Catania a fost nevoit să anuleze toate zborurile. Potrivit specialiștilor, activitate vulcanică s-a intensificat în ultimele ore. Etna și Stromboli sunt cei mai explozivi vulcani din cauza compoziției chimice a magmei.

Vulcanul Etna din Sicilia se află în erupție de la 14 iunie, după ce a scuipat inele de fum în luna aprilie. Fenomenul s-a intensificat de-a lungul timpului. Cu toate că este periculos, turiștii se cațără pe munte pentru a urmări spectacolul de sunet și lumină, mai ales noaptea.

Reuters scrie că este vorba despre o erupție stromboliană, adică explozii regulate, un fenomen care poate dura câteva zile sau chiar luni, ca și în cazul de față. Activitatea vulcanică în această regiune este foarte intensă.

Vulcanul Etna a avut mai multe astfel de perioade de-a lungul timpului. El intră în erupţie de câteva ori pe an şi aruncă cenuşă şi lavă în aer cu regularitate.

Eruperea vulcanului Etna

Departamentul Protecției Civile a dispus trecerea alertei pentru vulcanul Etna de la nivelul verde la nivelul galben, invitând structurile teritoriale de protecție civilă să adopte fazele locale de operare corespunzătoare și măsuri de diminuare a riscurilor.

Această decizie a fost adoptată având în vedere evaluările apărute în timpul întâlnirii cu Centrele de Competență și Departamentul Protecției Civile din Regiunea Sicilia.

Întâlnirea a fost convocată miercuri seară, în urma activităților vulcanului care a înregistrat o creștere a tremur și activitate stromboliană frecventă la craterele de vârf, însoțită de mici emisii de lavă în zona craterului, cu o posibilă evoluție rapidă a fenomenelor spre o activitate mai energetică.

Trecerea nivelului de alertă de la verde la galben are la bază rapoartele fenomenologiilor și pe evaluările de risc puse la dispoziție de centrele de competență care pentru Etna sunt Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie și CNR-IREA.