Vremea se strică din nou. Urmează zile cu ninsori şi frig, temperaturile scad simţitor
După un weekend marcat de ninsori abundente, viscol și vânt puternic, România pare să se bucure de o crește a temperaturilor, dar nu pentru mult timp. Află cum va fi vremea în următoarele zile și ce trebuie să faci pentru a evita pericole generate de frig.
Consecințele apărute în urma vremii urâte din weekend
Vremea rea a făcut prăpăd în toată România, iar efectele adverse ale fenomenelor meteorologice extreme își fac simțită prezența. În urma primelor ninsori, frigului și a vântului puternic, 79 de localități din 19 județe au suferit pagube semnificative, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
În weekend, condițiile meteorologice nefavorabile au cuprins mai ales zonele din centrul, sudul și estul țării, generând o serie de situații de urgență.
Printre județele afectate se regăsesc Argeș, Bihor, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Iași, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea, zone în care autoritățile intervin la acest moment.
Pompierii au intervenit în forță pentru a face față consecințelor negative ale vremii, realizând 411 operațiuni de degajare a copacilor căzuți, 50 de elemente de construcție afectate și 19 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil. În urma acestor incidente, aproape 60 de autoturisme au fost grav avariate.
Pe lângă dificultățile cauzate de intensificările vântului, precipitațiile au generat și inundații punctuale, determinând intervenția pompierilor în 14 cazuri pentru evacuarea apei din clădiri, curți, subsoluri sau de pe străzi.
CITEȘTE ȘI: Zonele în care va fi zăpadă de Crăciun şi de Revelion, în România! Prognoza meteo pentru Sărbători
În ce orașe vor fi resimțite temperaturi scăzute
În conformitate cu prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, luni și marți aduc o ușoară creștere a temperaturilor în România, dar vremea rămâne variabilă și influențată de diverse fenomene meteorologice.
La această oră, cerul prezintă un aspect predominant senin în regiunile sudice ale țării, în timp ce în restul teritoriului se observă înnorări. În nordul Moldovei, se înregistrează precipitații sub formă de ninsoare, în Maramureș și nordul Transilvaniei acestea sunt mixte, în timp ce la munte predomină ninsorile. În sudul Transilvaniei, pot apărea local ploi slabe.
Vântul se intensifică în Carpații Meridionali, cu rafale ce depășesc 80…90 km/h, în timp ce în restul țării suflă slab și moderat.La ora 9 dimineața, temperaturile variau între -3 grade la Titu și 11 grade la Calafat.
Astăzi, temperaturile se vor ridica în cea mai mare parte a țării, cu o creștere semnificativă în sud-vest și sud, unde vremea va deveni chiar caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va prezenta nori mai mult în jumătatea nordică a țării și variabil în restul teritoriului.
Se așteaptă precipitații temporare, în principal sub formă de ploaie în Maramureș și local în Moldova și Transilvania, iar în zone restrânse din Crișana și Banat și izolat în celelalte regiuni.
La munte, precipitațiile vor avea un caracter mixt, iar condițiile de polei pot apărea. Vântul va fi mai puternic în zona montană înaltă, cu viteze de peste 70…80 km/h în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, viscolind zăpada depusă în zilele precedente.
În restul teritoriului, vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări trecătoare în sud-vest și centru. Temperaturile maxime vor oscila între 2 grade în nordul Moldovei și 16-18 grade în sudul Olteniei, dar și în sud-vestul Munteniei. Dimineața, izolat se pot semnala condiții de ceață.
CITEȘTE ȘI: Ciclon polar în România. Vremea a luat-o razna, ninge în multe zone din țară
Cum va fi vremea la București
În București, cerul este variabil, cu un vânt ușor, iar la ora 9 dimineața, termometrele indicau 0 grade la Băneasa și 1 grad la Filaret și Afumați. Astăzi, vremea se va încălzi față de ziua de duminică, situându-se peste media normală pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla ușor până la moderat. Temperatura maximă estimată va atinge valori de 13…14 grade.
Conform prognozei meteorologice, începând de miercuri, se anunță o nouă răcire a vremii. Joi, temperaturile vor oscila între 0…9 grade Celsius în majoritatea regiunilor țării. Miercuri, începe un proces de răcire, revenind la valorile normale pentru această perioadă. Joi, temperaturile vor fi similare cu cele din ziua precedentă.
Vineri, se preconizează o ușoară încălzire, urmată de temperaturi mai scăzute în weekend, în general între 6 și 10…11 grade. Există posibilitatea ca, spre sfârșitul săptămânii și începutul săptămânii viitoare, temperaturile minime să devină preponderent negative.
Vor fi și precipitații, având în vedere că fondul termic este destul de cald în această săptămână. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie, la munte mixte, la altitudini mai mari, fulguieli.
Astăzi, meteorologii se așteaptă la ploi în jumătatea de nord a țării, însă în cantități reduse. Mâine, vor fi precipitații în vest și sud-vest. Mai târziu, acestea se vor extinde, astfel încât miercuri dimineața va ploua în majoritatea regiunilor țării.
”Vineri vom avea parte din nou de o ușoară încălzire, iar apoi, sfârșitul de săptămână să vină cu temperaturi mai scăzute, în general între 6 și 10…11 grade. Foarte posibil ca la sfârșit de săptămână și la începutul săptămânii următoare temperaturile minime să devină preponderent negative. (…)
În zilele ce vor urma vor continua ploile, trecător vor apărea cam prin toate regiunile, dar probabilitatea mai mare este prin vest, nord și centru. Acestea vor fi slabe cantitativ”, a explicat meteorologul Meda Andrei, la Antena 3 CNN.
CITEȘTE ȘI: Prognoza meteo pentru decembrie 2023. Cum va fi vremea în luna cadourilor, ANM a făcut anunţul