Vremea se strică din nou! Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Zonele vizate de avertizarea meteo

de: Ștefan R. Apostol
25 05. 2023

La ora la care scriem acest articol, ANM a emis un Cod Galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, iar avertizarea precizează și care sunt zonele vizate. Citește mai departe și află care sunt aceste zone.

Avertizare ANM de Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină

Începând cu ora 10:00, ANM a emis o nou avertizare de Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, iar zonele afectate preponderent de noile fenomene sunt Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, Dobrogea și Muntenia.

ANM avertizează cîn în intervalul orar 12:00 – 23:00, vor apare fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată:

„În intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.”, se arată în avertizarea ANM de Cod Galben de astăzi.

IGSU publică o avertizare pe marginea noilor condiții meteo

La aceeași oră IGSU a publicat un avertisment pentru zonele enunțate anterior, semnalându-le participanților la trafic și nu numai, să fie anteți.

În aceeași măsură, IGSU a publicat și un set de recomandări pentru cei aflați în aceste zone, după cum urmează:

  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Fenomenele extreme din ultimele zile se datorează, așa cum scriam aici, unui nou ciclon venit dispre Marea Mediterană, cilcon care a afectat și o parte din Europa. Conform datelor recente, fenomenele extreme se or intensifica la nivelul teritoriului, astfel că genul acesta de schimbări meteo, precum și avertizări emise de ANM, vor mai anunțate.

Conform autorităților, este extrem de important să fim atenți la ceea ce se întâmplă și să evităm, pe cât posibil, zonele afectate de noile fenomene meteo extreme