Vremea se schimbă neașteptat. Ciclonul care nu ne dă pace va lovi mai multe zone din România

de: Rosu Ioana
08 06. 2023

Vara își intră ușor, ușor în drepturi, însă meteorologii avertizează să fim precauți în următoarea perioadă. Se pare că zile ce vor veni se caracterizează prin instabilitate termică, lucru care ne-ar putea influența orice plan care presupune activități în aer liber. Se pare că, ploile torențiale, furtunile puternice și chiar grindinăa vor fi prezente în unele zone din România.

Ce avertizare au emis meteorologii pentru următoarele două zile

Update:

Meteorologii au avertizat că, astăzi, între orele 12:00 și 18:00, vremea se va caracteriza local prin instabilitate atmosferică accentuată, fiind manifestată prin descărcări electrice, averse torențiale, iar izolat va fi grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului, cele mai vizat zone fiind Maramureș, Crișana, nord-vestul Transilvaniei, precum și în Munții Apuseni și în Carpații Orientali.

De asemenea, vor exista si cantități crescute de apă, de 20-25 l/mp, acestea fiind acumulate în intervale scurte de timp sau datorită unor cantități de apă provenite dintr-o perioadă mai lungă de timp, putând ajunge izolat la peste 30 l/mp.

O altă avertizare meteorologică cod galben începe din această seară, ora 21:00, până mâine seară, la ora 23:00. În acest interval, zonele caracterizate prin instabilitate atmosferică accentuată sunt Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș, precum și la munte. Astfel, vor descărcări electrice, averse torențiale, izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.

Știre inițială:

Veștile despre vreme nu sunt întocmai cum ne-am dori, însă trebuie să fim optimiști pentru că vara de abia acum începe. În această după-amiază, precum și în următoarele două zile, metreorologii au emis o avertizare privind fenomenele meteorologice care pot viza mai multe zone din țară, precum ploi torențiale, grindină și descărcări electrice.

„Vorbim de instabilitatea atmosferică atât în această după amiază cât și în următoarele trei zile. La momentul acesta nu avem un mesaj de atenționare meteorologică general, dar este foarte probabil ca în această după amiază, dar și în următoarele, să emitem alerte meteo de scurtă durată pentru că vom avea episoade cu averse torențiale, cu descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și probabil chiar și căderi de grindină”, a avertizat meteorologul Alina Șerban la Antena 3 – CNN.

În ce zone sunt șanse mai mari de ploaie și fenomene meteo periculoase

Potrivit meteorolgului Alina Șerban, majoritatatea fenomenelor meteorologice vor avea loc în zonele de munte și în regiunile intercarpatice, precum și în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania. Șansele de ploaie vor crește mai mult după-amiaza pentru perioade scurte, însă nu este exclus ca aceste episoade să creeze disconfort termic.

„Toate aceste evenimente se vor produce, în mod deosebit, în zonele de munte, dar și în regiunile intracarpatice, în Banat, în Crișana, în Maramureș și în Transilvania. Repet, acestea sunt pentru perioade scurte de timp, cu precădere după amiază și seara, astfel încât este foarte probabil să mai avem evenimente neplăcute”, a adăugat specialista.

Veștile bune nu întârzie nici ele să apară, astfel că, vremea caldă se va resimți puternic în următoarele zile, în Oltenia, Muntenia și Moldova, acolo unde temperatura maximă va atinge spre finalul săptămânii chiar și 32 de grade.

Cu privire la temperaturile resimțite la mare, acestea încep să crească treptat, însă maxima nu va depăși 24 de grade. În Capitală, bucureștenii se vor putea bucura de temperature crescute, până la 30 de grade, fără ploi sau alte fenomene meteorologice care să încurce planurile de weekend.

„În restul teritoriului, în Oltenia, Muntenia, Moldova, ne așteptăm la o încălzire treptată în zilele următoare astfel încât maximele să atingă valori de 30…31, poate chiar 32 de grade vineri și sâmbătă. În Dobrogea, vremea va fi frumoasă, cu temperaturi apropiate de normal.

Pe litoral vremea se mai încălzește, 23…24 de grade, și mai mult decât atât și nopțile se vor încălzi treptat, pentru că la momentul acesta încă mai resimțim răcoare dimineața. Ne așteptăm ca minimele să crească spre valori de 15…17 grade.

În partea de sud-est a teritoriului, fenomene de instabilitate atmosferică foarte probabil să apară duminică, atunci când ne așteptăm la o oarecare schimbare în aspectul vremii la nivel general.

În Capitală vorbim de o vreme frumoasă, fără ploi, în continuă încălzire. Temperaturile vor atinge și aici valori de 30 de grade”, a punctat meteorologul Alina Șerban.