Vremea se schimbă iar. Meteorologii ANM, anunț despre valul de aer polar care a lovit România

de: Sabina Anastasia
18 10. 2023

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță, din nou, schimbarea vremii în România. Treptat, vom scăpa de vremea rece, astfel încât pentru perioada de weekend se estimează temperaturi maxime ce vor atinge valorile unei zile de vară. Cu ce fenomene ne vom confrunta în următoarele ore.

Ce spune ANM despre valul de aer polar

Ultimele zile au fost marcate de fenomene meteorologice aspre, manifestate în mai multe teritorii din România. Toate au fost declanșate de un val de aer polar din nordul continentului, ce s-a extins și asupra țării noastre. Vremea rece nu va mai ține mult timp, au anunțat meteorologii ANM.

Te-ar putea interesa și: Zăpadă de 15 centimetri, în România. Zona în care iarna şi-a intrat deja în drepturi, imaginile sunt de vis

În jumătate de țară au fost înregistrate temperaturi de îngheț, însă valul de aer rece va părăsi zona României, urmând o altă traiectorie. Astfel, în următoarele zile, vremea se va încălzi. În weekend, temperaturile vor atinge valori specifice unei zile de vară, potrivit prognozei meteo actualizate.

Vremea se încălzește încă de miercuri

Meteorologii ANM spun că vremea se va încălzi de miercuri, 18 octombrie 2023. Cerul va fi mult mai senin în a doua parte a intervalului, iar probabilitatea de raportare de precipitații va fi scăzută. Temperaturile minime se vor încadra între -2 și 12 grade, iar maximele între 11 și 21 grade Celsius.

În București, cerul se anunță variabil în a doua parte a zilei de miercuri, 18 octombrie 2023. Vântul se va intensifica ușor, iar temperatura va varia între 6 (minimă) și 19 grade Celsius (maximă). În zona preorășenească, valorile termice vor fi mai scăzute, potrivit ANM.

Prognoza meteo pentru sfârșitul săptămânii

Joi, 19 octombrie 2023, vremea se va încălzi și mai mult – atât ziua, cât și în noaptea de joi spre vineri. Cerul va fi variabil și nu va prezenta nori decât local, în vestul și nordul României. Rafalele de vânt vor fi slabe și/sau moderate, potrivit ANM.

În vestul, sud-estul și în zonele de munte ale țării, vântul ar putea să sufle cu putere mai mare. Temperaturile minime vor fi cuprinse, la finalul săptămânii curente, inclusiv vineri, între 6 și 15 grade Celsius, iar maximele între 13 și 24 grade Celsius, cele mai ridicate fiind estimate pentru București.

Meteorologii, despre vremea din noiembrie

În altă ordine de idei, vremea caldă nu se va menține astfel pentru o perioadă îndelungată. Începutul lui noiembrie 2023 aduce frig. Deși media multianuală a temperaturii aerului este cuprinsă între -8 grade Celcius și 24 grade Celsius, valorile termcie în luna noiembrie nu vor fi atât de ridicate.

Temperatura medie va fi specifică intervalului, astfel încât, încă de la începutul lunii, va fi frig în cea mai mare parte a țării. Se vor manifesta și precipitații, ușor excedentare în regiunile de nord-vest ale României și, în rest, apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului.