Vremea se schimbă brusc sâmbătă după-amiază. ANM a actualizat prognoza, unde lovesc ploile și vijeliile

de: Andrei Simion
10 08. 2024

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ploi și vijelii pe litoral, sâmbătă după-amiază. Alerta ANM vizează zeci de localități din județul Constanța. Sunt prognozate averse torențiale ce vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electric și intensificări ale vântului.

Alertă ANM de ploi și vijelii

Localitățile vizate de codul galben de furtuni sunt: 23 August, Agigea, Albești, Amzacea, Bărăganu, Comana, Costinești, Cumpăna, Eforie, Limanu, Lumina, Mangalia, Mereni, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Ovidiu, Pecineaga, Poarta Albă, Techirghiol, Topraisar, Tuzla și Valu lui Traian.

Unde revine canicula în România

Pe de altă parte, meteorologii vorbesc despre un nou val de caniculă în România, cu temperaturi ce vor depăși cu ușurință 39 de grade Celsius. În zona de nord a Moldovei și Bucovina vor fi peste 37 de grade, inclusiv la umbră, iar spre finalul zilei și, ulterior, în noaptea următoare, sunt posibile precipitații, dar nu abundente.

Aceeași prognoză meteo precizează că, în sudul Moldovei, valorile termice vor fi între 37 și 38 de grade. Sunt slabe șanse de precipitații pe timpul zilei, conform ANM.

Se face și mai cald în aceste zone

Din păcate, Muntenia nu scapă de caniculă, fiind anunțate valori termice de peste 38-39 de grade, inclusiv la umbră! În acest sens, specialiștii au emis o atenţionare cod galben de caniculă valabilă duminică şi luni în 15 judeţe, inclusiv în Bucureşti:

”Duminică şi luni, în sudul Crişanei, Banat, Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, mai ridicate luni, izolat până spre 38 de grade”.