Vremea se schimbă brusc în România. Ce temperaturi vom avea săptămâna viitoare
După o săptămâna cu maxime mai mici decât valorile considerate normale pentru această perioadă a anului, vremea se va schimba brusc în România. Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea săptămâna viitoare.
Cum va fi vremea în România în următoarele zile
A doua jumătate a lunii mai ne aduce noi suprize în ceea ce privește vremea. Meteorologii anunță temperaturi din ce în ce mai mari, valorile afișate de termometre vor fi apropiate de cele specifice primelor zile din luna iulie.
După un weekend ploios și cu ninsori în zonele de munte, vremea se va schimba brusc în România. Marți, temperaturile vor depăși 20 de grade în aproape toate regiunile țării. Cel mai cald va fi în zona de sud, unde maximele vor urca până la 29 de grade Celsius.
„Vremea se încălzește, deși încă timid. Chiar dacă cresc temperaturile, încă vom rămâne cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit astăzi, cu maxime între 15 și cel mult 21-22 de grade în extremitatea de sud. În mod normal ar trebui să avem între 20 și 24 de grade la nivelul țării în această perioadă.
Mâine, procesul de încălzire continuă, ne apropiem de normal, cel puțin în partea de sud-est, în nord-vest, cu maxime de 23 de grade, dar procesul de încălzire se intensifică la începutul săptămânii viitoare. Vorbim despre un transport de aer cald din sudul continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care marți ar trebui să avem cea mai caldă zi din săptămâna viitoare, cu maxime de 27, 28, posibil 29 de grade. Dacă vor mai fi fluctuații, vor fi în norme”, a explicat meteorologul Mihai Timu, la Digi 24.
Te-ar putea interesa și: Localitatea din România unde ninge și azi, 13 mai 2023. Peisajul este de poveste
Anunțul meteorologilor
Potrivit specialistului, valul de aer cald va aduce și umiditate din zona Mediteranei. Sunt așteptate averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină.
Este risc însemnat de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Bucegi, până luni, 15 mai 2023.
„La peste 1800 m, stratul este umezit în profunzime, iar în strat temperatura este constantă şi apropiată de 0 grade Celsius (izotermie). La suprafaţă se întâlneşte un strat mai recent, instabil în primii 10-20 cm (…)
Stratul superior, umed şi instabil, poate aluneca cu uşurinţă peste crustele mai vechi, mai ales pe pantele suficient de înclinate, iar în unele cazuri pot fi antrenate şi straturile mai vechi, aflate dedesubt, avalanşele putând coborî până la altitudini mai mici de 1800 m.
Se pot astfel declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe”, au transmis meteorologii.
Te-ar putea interesa și: Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii 2023. Meteorologii au emis Cod Roşu de furtuni în Europa