Vremea se schimbă brusc în România. Cât de frig va fi, anunțul ANM

de: Manolică Anca
06 10. 2023

Toamna începe să își intre, treptat, în drepturi în țara noastră, astfel că meteorologii anunță scăderi semnificative de temperaturi în perioada care urmează. Haide să vedem, așadar, cum va fi vremea în a doua săptămână a lunii octombrie. La ce să ne așteptăm.

Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Luna octombrie începe să își facă simțită prezența puțin câte puțin. Astfel, meteorologii anunță vreme de toamnă în zilele care urmează, cu o scădere semnificativă a temperaturilor.

Răcirea va avea loc mai întâi în zona de nord a țării, începând de duminică, urmând ca de la începutul săptămânii viitoare să se instaleze și în cealaltă jumătate.

Fluctuații de temperatură

Valorile minime se vor situa în jurul valorilor de 12 – 13 grade Celsius, iar maximele vor ajunge până la cel mult 17 – 18 grade. Cu toate acestea, răcirea vremii va fi de scurtă durată, pentru că pe tot parcursul săptămânii viitoare vor exista mai multe variații termice.

„Avem însă un semnal că se va răci duminică în jumătatea de nord a țării, luni și în cealaltă jumătate, așa că este foarte probabil ca în prima zi a săptămânii care urmează temperaturile maxime să fie undeva între 12…13 grade Celsius până la cel mult 17…18 grade.

Însă această răcire nu ne spune neapărat că se instalează toamna, pentru că săptămâna următoare va avea variații termice pe încălzire. Deci va fi o răcire de scurtă durată.

Apar și ploile, însă acestea sunt pe arii restrânse, nu suficient cât să acopere deficitul de umezeală din sol”, a transmis specialistul ANM Alina Șerban, la Antena 3.

Și în București vor exista semne de răcire pentru prima zi a săptămânii care urmează, urmând ca temperaturile să crească din nou. Meteorologul spune că vor exista ceva variații termice săptămâna viitoare.

Prognoza meteo vineri, 6 octombrie

În cursul zilei de vineri, 6 octombrie, meteorologii anunță o schimbare radicală a vremii. Temperaturile vor scădea considerabil față de intervalul anterior în majoritatea zonelor, urmând a se apropia de cele normale pentru data din calendar. Cu toate acestea, în zona de sud a țării, îndeosebi pe timpul zilei, va fi mai cald decât în mod obișnuit.

Cerul va fi variabil și senin, cu înnorări temporare cu precădere după-amiaza și seara, și numai izolat vor fi posibile ploi slabe, la munte și în sudul extrem. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări la munte, dar și în Moldova și în Dobrogea în prima parte a intervalului.

Maximele se vor situa în general între 19 și 25 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 grad în depresiunile intramontane și 13…15 grade pe litoral. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, s-ar putea instala ceața.

Cu toate acestea, în prima decadă a lunii, vremea va continua să fie mai cadă decât în mod obișnuit. Temperatura maximă va fi de 23…25 de grade, iar cea minimă de 8…11 grade.

Citește și: Vortex polar în România! Se anunţă ninsori abundente mai devreme decât ne-am fi aşteptat. Când vine iarna