Vremea se schimbă brusc în România. Anunțul făcut de ANM, fenomenele care apar în țară

de: Ioana Bucur
03 01. 2023

După ce primele zile ale anului 2o23 au adus maxime de aproape 20 de grade Celsius în unele zone, vremea se va schimba brusc în România. Ce anunț au făcut recent specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Fenomenele care apar în țară în perioada următoare.

Ce se întâmplă cu vremea în următoarele zile

Finalul lunii decembrie 2022 și începutul lunii ianuarie 2023 au adus în termometre valori atipice, cu mult peste mediile considerate normale pentru această perioadă a anului. Potrivit meteorologilor, acest episod de primăvară din toiul iernii este pe cale să se încheie.

„În ultimele zile ale acestui an, dar și în debutul anului 2023, vremea va fi deosebit de caldă. Valorile maxime, în următoarele zile, se vor situa între 6…14 grade.

Am avut cea mai călduroasă zi de 25 decembrie, cel puțin pentru Capitală, din istoria măsurătorilor meteorologice”, a anunțat Elena Mateescu.

Vremea se va schimba brusc, frigul și gerul urmând să se instaleze în România. Furtuna arctică va ajunge și la noi în țară în jurul datei de 10 ianuarie, aducând cu ea iarna. Începând de săptămâna viitoare, temperaturile vor începe să scadă, iar de pe 16 ianuarie am putea avea parte de ninsoare și viscol.

„Începând din a doua parte a iernii, cam de pe 16 ianuarie, am putea avea și intervale în care să apară fenomenele specifice iernii: strat de zăpadă și în zone mai joase de relief și viscol”, a explicat Elena Mateescu, la România TV.

„De miercuri o să consemnăm temperaturi ușor în scădere”

Prima săptămâna a anului 2023 a semănat mai mult cu una de primăvară. Luni, 2 ianuarie, s-au înregistrat temperaturi de 20 de grade la Rădăuți, în nordul Moldovei, 19 grade la Botoșani, Suceava, Târgu Neamț, Târgu Ocna, 18 grade Celsius la Mangalia, Câmpina, Curtea de Argeș, Pitești, Târgoviște, Pătrâlagele, 14 grade în Capitală și 16 grade la Constanța.

„Iată o vreme deosebit de caldă în toată țara și vremea caldă va fi de interes pe tot parcursul săptămânii care va începe. (…) De miercuri o să consemnăm temperaturi ușor în scădere, maxime de până la 13-14 grade Celsius, dar acestea vor fi considerate valori peste ceea ce ar fi normal, în condițiile în care în această perioadă ar trebui să înregistrăm maxime între minus 5 până la cel mult 5 grade Celsius”, a anunțat reprezentantul ANM, la Antena 3.

Citește și: Localitatea din România unde au fost 21 de grade astăzi, 2 ianuarie. Temperaturi record în toată țara