Vremea o ia razna din nou! Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii în zonele astea ale României

de: Ștefan R. Apostol
02 07. 2024

Dacă în cursul zilei de ieri ANM emitea cel puțin 4 avertizări de cod galben, pentru astăzi meteorologii anunță că vremea o ia razna din nou. Este un nou cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii în România.

Meteorologii spun că vremea o ia razna din nou

Încă din primele ore ale zilei de 1 iulie, specialiștii ANM publicau mai multe avertizări meteo de cod galben. În toate cele 4 avertizări erau precizate fenomene meteo de instabilitate atmosferică, temperaturi ridicate, precum și faptul că valul de caniculă se intensifică în România, iar pentru câteva județe din țară una din avertizări anunța vijelii și ploi torențiale.

Toate aceste atenționări au fost prelungite și pentru ziua de astăzi, 2 iulie, dar și pentru mâine, 3 iulie, fiind vorba despre instabilitate atmosferică, caniculă și disconfort termic ridicat:

„În cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și în sud-vestul Dobrogei, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.”, precizează astăzi ANM.

Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii în zonele astea ale României

Tot pentru ziua de azi, a fost publicat la primele ore ale zilei un nou cod portocaliu de grindină, ploi și vijelii, fiind vizate fenomene de instabilitate atmosferică accentuată:

„În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.”, atenționează ANM.

Inclusiv această atenționare de cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii este prelungită până mâine dimineață, în jurul orei 10:00, ora locală.

Încă două zile de instabilitate atmosferică

Deși erau anunțate scăderi ale temperaturilor, se pare că fenomenel de instabilitate și valori termice ridicate persistă și în următoarele 24 de ore, de căldură extremă. Așa se face că în atenționarea emisă astăzi, ANM anunță că între 2 și 3 iulie se mențoine fenomenul de instabilitate atmosferică.

„În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.”

Din păcate mai avem ceva de așteptat până se va mai răci vremea pe teritoriul României.