Vremea devine și mai periculoasă. Este cod roșu de grindină și vijelii violente în aceste județe

de: Andrei Simion
06 08. 2024

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod roșu de grindină și vijelii însoțite de frecvente descărcări electrice în două județe din România.

Rupere de nori în aceste județe din România

Specialiștii ANM au emis, marți după-amiază, avertizări meteo nowcasting Cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Două județe au intrat sub avertizarea meteo valabilă până la ora 15.30.

Potrivit ANM,  în județele Giurgiu și Călărași se anunță grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie.

Zone vizate sunt Budești, Fundeni, Frumușani, Vasilați, Plătărești, Sohatu, Șoldanu, Gălbinași (județul Călărași) și Valea Dragului, Herăști  din județul Giurgiu.

Val de alerte ANM

Anterior, meteorologii ANM au emis mesaj RO-Alert de cod Portocaliu de furtuni puternice pentru București și județul Ilfov. Avertizarea meteo a fost valabilă până la ora 14.30 și anunța averse torențiale care vor acumula 25…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

Un alt cod, de această dată galben, a intrat în vigoare la ora 10 și ține până la ora 20. În acest interval, în cea mai mare parte a Munteniei, sudul și centrul Moldovei și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică: averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii cu rafale de 50…60 km/h și, pe arii restrânse, grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, conform prognozei ANM.