Vreme atipică în luna octombrie. Meteorologii anunță temperaturi neobișnuite pentru această perioadă

de: Violeta Badea
24 09. 2024

Octombrie vine cu o vreme neașteptată, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului. Conform prognozei meteo, până la sfârșitul lunii vom asista la un amestec de zile călduroase și precipitații, cu variații regionale importante.

Săptămâna 23-30 septembrie: temperaturi ridicate și ploi neregulate

Prima săptămână a intervalului analizat, 23-30 septembrie 2024, aduce temperaturi mult peste cele normale în toate regiunile țării. Aceasta reprezintă o deviere semnificativă de la tiparul obișnuit de toamnă, caracterizată de o răcire treptată a vremii.

În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii anticipează un regim pluviometric excedentar în regiunile vestice, nordice și centrale, în timp ce sud-estul țării va avea parte de un deficit de precipitații.

Astfel, deși valorile termice ridicate ar putea crea senzația de vară târzie, ploile, mai ales în nord-vest, vor aduce aminte că toamna și-a intrat în drepturi.

Săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie: vremea se apropie de normal

În perioada 30 septembrie – 7 octombrie 2024, temperaturile vor reveni la valori apropiate de normalul climatologic specific acestei perioade. În ciuda faptului că vremea se stabilizează termic, precipitațiile vor varia considerabil.

În regiunile vestice, se așteaptă cantități normale de ploaie, în timp ce restul teritoriului va înregistra un excedent pluviometric.

Acest lucru înseamnă că în special zonele din sud, est și centru vor fi afectate de ploi frecvente și, posibil, mai intense decât în mod obișnuit pentru această perioadă.

A doua jumătate a lunii octombrie: temperaturi ușor ridicate, dar precipitații normale

Intervalul 7-21 octombrie 2024 va continua cu un regim termic peste cel obișnuit, însă fără a se înregistra abateri mari de la normele climatice. În toate regiunile, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât media, în special în sudul țării.

În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii prevăd că acestea se vor încadra în limitele normale, cu excepția vestului și nord-vestului, unde se așteaptă un regim pluviometric excedentar. Astfel, în ciuda unui octombrie mai cald decât de obicei, ploile vor menține atmosfera tipică de toamnă în unele zone ale țării.

Citește și După ciclonul Boris, România va fi lovită de un nou fenomen meteo sever. Când ajunge furtuna Ashley în țara noastră, temperaturile scad drastic!

Vreme neobișnuită în luna octombrie

Luna octombrie 2024 se anunță a fi una cu vreme atipică, caracterizată de temperaturi mai ridicate decât normalul și un regim pluviometric variabil.

Deși căldura va persista mai mult decât de obicei, precipitațiile vor marca totuși o tranziție vizibilă către toamna autentică, cu accent pe diferențele regionale. Astfel, românii ar trebui să fie pregătiți atât pentru zile calde, cât și pentru episoade de ploaie, mai ales în vestul și nordul țării.

Citește și Iarnă cum n-a mai fost în România. Temperaturi neobișnuite în decembrie, ianuarie și februarie. Meteorologii au anunțat prognoza pentru următoarele luni!