Vrei să prezinți certificatul verde al altei persoane? Raed Arafat explică ce riști să pățești

Vrei să prezinți certificatul verde al altei persoane? Raed Arafat explică ce riști să pățești
Vrei sa prezinti certificatul verde al altei persoane_ Raed Arafat explica ce risti sa patesti

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, are un mesaj pentru românii care încearcă să fenteze măsurile anti-Covid luate de autorități. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne dezvăluie ce riști să pătești dacă prezinți certificatul verde al altei persoane.

Raed Arafat, mesaj dur la adresa românilor care prezintă certificatul verde Covid al altei persoane

Raed Arafat a spus clar ce se întâmplă cu românii care vor intra în spaţii închise, precum restaurante, cu certificatul Covid al altei persoane. Seful DSU anunță măsuri dure.

În cazul în care o persoană nevaccinată vrea să intre într-un restaurant și prezintă certificatul verde al unei cunoștințe riscă dosar penal, avertizează Arafat. Acesta a spus că încercarea unora de a frauda sistemul a dus la situaţia actuală, cu număr tot mai mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

„Ei să scaneze certificatul. Dacă se face un control şi vine, de exemplu, cineva de la un organ de control, el va cere, poate, şi buletinul să le compare. Cine prezintă certificate false îşi asumă responsabilitatea clar de un dosar penal. Ştiţi cum se pune problema? Toată lumea se gândeşte cum pot păcăli oamenii sistemul. Noi încercăm, totuşi, să facem toate aceste lucruri în speranţa ca oamenii să înţeleagă că nu au de ce să păcălească sistemul. Faptul că primul lucru punem în faţă cum să păcălim sistemul este ce ne-a adus unde suntem acum cu cazurile şi cu tot”, a declarat Arafat.

Ce riscă oamenii, dacă sunt prinși

Românii trebuie să dea dovadă de responsabilitate, în această perioadă extrem de dificilă din cauza valului patru al pandemiei de coronavirus. Astfel, orice încălcare a măsurilor luate de autorități va fi pedepsită conform legii. În caz de abuz se va întocmi dosar penal atât pentru cel care prezintă certificatul verde, cât şi pentru cel care i-a dat datele, mai spune secretarul de stat în MAI.

„Dacă cineva vrea să abuzeze de acest lucru, să vină cu certificatul altuia, înseamnă că cineva i l-a dat, a dat un CNP pentru persoana respectivă, pentru ca certificatul să ajungă acolo. Ambele persoane vor fi întrebate cum a ajuns certificatul la persoana respectivă şi de ce persoana respectivă a folosit un certificat fals. Când intru în restaurant, se scanează şi arată că e certificat valid. Dacă vine controlul şi spune , poate să ceară organul de control şi buletinul. Dacă se vede că este fals, înseamnă că persoana respectivă a prezentat un certificat fals şi se întocmeşte dosar penal. Nu cred că cineva doreşte acest lucru”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat.

Ce se întâmplă cu restaurantele din incinta mall-urilor

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat astăzi (n.r. – vineri, 24 septembrie) că poți lua masa la restaurantele din incinta mall-urilor doar dacă prezinți dovada că ești vaccinat împotriva virusului Sars-Cov-2. Măsura se aplică în localitățile care au intrat în scenariul roșu, după ce incidența a trecut de 3 la mia de locuitori.

„Am fost întrebaţi ce se întâmplă cu zonele din mall unde se serveşte masa. Astfel, hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construieşte un perete sau aşa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde.

Intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeaşi regulă”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI