Vrei să divorțezi și ești însărcinată? Nu poți în aceste state, ce spune legea
Ești însărcinată și vrei să divorțezi? Nu poți face acest lucru, dacă trăiești în unul dintre aceste state. Legea impune judecătorilor ca „orice aranjament pentru custodia și întreținerea copiilor” să facă parte din acordul de divorț. Ce se întâmplă în România în astfel de situații.
Ești însărcinată și vrei să divorțezi?
O informație controversată a devenit virală în mediul online, în ultimele zile. Femeile însărcinate care vor să divorțeze nu pot să ducă acest proces la capăt, decât după ce au născut și s-a stabilit paternitatea copilului, dacă trăiesc în Missouri, Arkansas și Texas.
„Această restricție poate crea dificultăți pentru femeile care se află în situații de abuz și care ar putea să se confrunte cu provocări financiare, dacă trăiesc separat de soț fără sprijin financiar ordonat de instanță”, arată un text publicat pe avocatoo.ro.
Ce stabilește legea în Missouri, Arkansas și Texas
Potrivit avocaților care apără dreptul familiei în Missouri, Arkansas și Texas, legile din aceste țări interzic judecătorilor să finalizeze divorțurile în timp ce o femeie este însărcinată. În spatele acestei restricții se află prevederi legislative asemănătoare legii din 1973 din Missouri.
Legea din 1973 din Missouri cere în mod explicit ca un cuplu care divorțează să abordeze „dacă soția este însărcinată” într-o cerere de divorț. Se cere ca „orice aranjament pentru custodia și întreținerea copiilor” să facă parte din acordul de divorț. Astfel, judecătorii nu pot da verdicte până când copilul se naște.
În Arizona, divorțurile nu sunt finalizate, de obicei, dacă soția este însărcinată. Totuși, nu există o lege care să oblige judecătorii să aștepte să dea verdict în dosar după ce copilul a venit pe lume.
Ce spune legea din România privind femeile însărcinate care vor să dea divorț
În România, legislația este mai permisivă la capitolul divorț. Chiar dacă o femeie este însărcinată, poate să divorțeze de partenerul său de viață pe cale amiabilă, la notar sau în instanță. Despărțirea în acte poate avea loc indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există copii implicați în proces sau nu.
Divorțul poate să aibă loc la cererea unuia dintre soți acceptată de celălalt soț, la cererea ambilor soți sau prin acordul acestora. Separarea oficială în acte poate să se producă și la cererea unuia dintre parteneri, după o despărțire în fapt ce a durat cel puțin doi ani, potrivit legii din România.
Codul Familiei mai stabilește că divorțul poate avea loc când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă sau la cererea aceluia dintre soți cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea mariajului.