Vortexul polar lovește România. Vom avea o iarnă grea și cu multă zăpadă, anunță meteorologii. Când cad primele ninsori

de: Daoud Andra
16 10. 2024

Un fenomen meteo ar putea schimba felul în care va arăta iarna aceasta. Meteorologii spun că vortexul polar slăbit va aduce o iarnă mai grea decât cele cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, cu mai multă zăpadă. Cum influențează vortexul vremea în emisfera nordică.

Iarnă cu mai multă zăpadă, din cauza vortexului polar

Studiile recente arată că extinderea stratului de zăpadă în emisfera nordică, mai ales în luna octombrie, are un impact semnificativ asupra tiparelor meteo din timpul iernii, influențând puternic vortexul polar. Acest fenomen ar putea duce la ierni mai friguroase și la ninsori mai intense în zone precum Statele Unite, Canada și Europa, conform experților de la Severe Weather Europe.

Vortexul polar este un ciclon de aer rece care se formează deasupra Polului Nord și se extinde până în stratosferă și reglează circulația aerului rece în lunile de iarnă. Atunci când vortexul este puternic, aerul rece rămâne concentrat în zonele arctice. Însă, un vortex slăbit permite pătrunderea aerului rece spre sud, ducând la ierni mai dure în regiunile temperate din Europa și America de Nord.

”Un vortex polar solid menține aerul rece în jurul polilor, protejând zonele temperate. Pe de altă parte, unul slăbit permite aerului rece să ajungă spre sud, provocând ierni mai rigide”, spun specialiștii de la Severe Weather Europe.

Acumularea de zăpadă în octombrie, mai ales în regiunea Siberiei, influențează considerabil comportamentul vortexului polar. Cercetările arată că o acoperire extinsă de zăpadă în această perioadă slăbește vortexul, facilitând migrarea aerului rece către latitudini mai joase.

Datele din trecut indică faptul că în anii cu un strat extins de zăpadă în octombrie, cum ar fi 1968, 1976, 2002, 2014 și 2016, iernile au fost mai severe și mai friguroase în SUA și Europa. Pentru iarna 2024-2025, datele preliminare sugerează că vortexul polar ar putea fi slăbit, crescând șansele unei ierni mai reci în emisfera nordică.

Cum va fi vremea în luna decembrie

Prima lună de iarnă vine cu temperaturi scăzute în România și cu precipitații, inclusiv sub formă de ninsoare. Maximele prognozate pentru această lună se vor situa în jurul valorii de 8 grade Celsius, în timp ce minimele înregistrate pe parcursul nopții vor coborî până la -7 grade.

În jurul datei de 9 decembrie, vor apărea primele precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În zonele mai reci, zăpada și poleiul vor îngreuna traficul. La munte și în zonele depresionare ne putem aștepta la un strat consistent de zăpadă.