Vortexul polar a cuprins Europa. În ce țări a nins puternic. Zăpada are aproape 1 metru deja

de: Ana Chivu
14 10. 2020

Schimbări uriașe ale vremii! Vortexul polar a curprins toată Europa, iar unele țări sunt deja îngrijorate din cauza nămeților. Zăpada a ajuns la 1 metru în unele locuri. Care sunt cele mai afectate de sezonul rece?

Vortex polar în Europa. Zăpadă de 1 metru în unele țări

Un vortex polar cuprinde toată Europa. Oamenii se pregătesc să treacă la temperaturi foarte joase și la zăpadă cât cuprinde. În unele țări, covorul alb s-a așternut deja și măsoară 1 metru în cea de-a doua lună a toamnei. Iarna a venit mai repede decât se așteptau unii, iar specialiștii avertizează că în diecția aceasta urmează să continue lucrurile și pentru celelalte zone. Deja a nins abundent în nordul Sloveniei, iar în unele locuri zăpada a măsurat până la 70 de centimetri. De asemenea, nici temperaturile nu se lasă mai prejos, mercurul din termometre coborându-se la minus 5 grade Celsius. Unele drumuri au fost blocate de copaci rupți, iar poleiul e generos pe carosabil. În Alpii italieni, peisajul fost mai lejer.

În Dolomiți primul strat de zăpadă a măsurat pe alocuri aproape 50 de centimetri, iar meteorologii susțin că există șanse mari ca sezonul de ski să înceapă mai mai devreme, lucru care ar însemna o bucurie imensă pentru cei dornici de senzații tari în sezonul răcoros. Vortexul va fi împins spre sud din cauza unor sisteme de înaltă presiune peste Poul Nord. Valul urmează să afecteze America de Nord și Europa, iar responsabilă pentru toate acestea este sistemul de presiune care a contrinuit la stabilirea unei zone cu presiune scăzută. Nu scăpăm ușor nici în România, unde vremea se răcește considerabil în toată țara. Lapoviță și ninsori se anunță la munte, iar ploie cuprind teritoriul începând de marți.

Ce este vortexul polar? 

Vortexul polar e reprezentat printr-un ciclon persistent și de mare anvergură care se află la cei doi poli. Astfel de fenomene se află în troposfera medie și superioară pe Pământ, ajungând chiar până la stratosferă. Vortexul polar e o componentă a fontului polar, iar până în anii ’70 conceptul său era înlocuit cu genericul front polar.

Un vortex polar cuprinde toată Europa.

Atenționare ANM și vremea de azi pentru Capitală

COD GALBEN – Interval de valabilitate: 13 octombrie, ora 21:00 – 14 octombrie, ora 18:00 Fenomene vizate: intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului și hărții În intervalul menționat, în zona Munților Apuseni și în Carpații Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăși 90…100 km/h. În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55…65 km. Notă: În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali se vor mai semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

  • Vremea în București
    miercuri, 14 octombrie – Maxima zilei de azi pentru București este de 17 grade Celsius, alături de un cer predominant însorit. Vânturi vin din zona de vest a teritoriului cu rafale de 15 km/h. Seara va indica minima de doar 6 grade Celsius, alături de un cer mai mult senin. Vânturi vin din zona de sud-est a teritoriului României cu 6 km/h și cu rafale de 9 km/h.