Vortex polar în România! Se anunţă ninsori abundente mai devreme decât ne-am fi aşteptat. Când vine iarna

de: Manolică Anca
04 10. 2023

Agenția guvernamentală National Weather Service din Statele Unite a anunțat prognoza meteo pentru această iarnă. Specialiștii spun că ne vom confrunta cu unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, anunțând vortex polar cu nămeți de zăpadă, care va ajunge inclusiv în România. Iată la ce să ne așteptăm în această iarnă.

Prognoza meteo pentru această iarnă

Serviciul meteorologic din SUA a anunțat că vom avea parte de o iarnă nu tocmai blândă, fiind așteptat unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, vortexul polar.

Specialiștii susțin că o masă de aer foarte rece se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului, însă sunt deocamdată rezervați în a emite prognoze pe termen lung. Cert este că probabilitatea ca iarna să vină anul acesta mai repede decât de obicei este de 90%.

Vortex polar și în România

Masele de aer rece, modelul climatic El Nino și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit, astfel încât iarna ar putea să fie foarte friguroasă până la începutul anului viitor. Fenomenele vor afecta toate statele, în mod special pe cele din SUA și din Europa, deci, implicit, și România.

Potrivit specialiștilor, există o probabilitate de 1 la 5 să fim martorii unor fenomene asemănătoare celor din 1997-1998 sau 2015-2016, iarna aceasta. Vor fi ninsori abundente, cu precădere în nordul și nord-estul continentului european.

Meteorologii prognozează că spre sfârșitul toamnei se vor înregistra temperaturi foarte scăzute în estul Europei, implicit și în România. Iar dacă vom avea parte de un an în care fenomenul El Nino va evolua potrivit estimărilor specialiștilor, atunci iarna va fi una aspră, cu multe ninsori și straturi de zăpadă consistente.

Semnificația vortexului polar

Potrivit CNN, atunci când facem referire la acest fenomen, ne referim, de fapt, la o zonă mare de presiune scăzută care se formează aproape de polii Pământului. De regulă, vortexul polar este mai răspândit la polul nord decât în alte regiuni.

Polul nord este o zonă cu presiune scăzută, care are aer rece intens, iar temperaturile pot scădea dramatic. Acestea se numesc vârtejuri, deoarece se referă la rotația pe care o are vântul în sens invers acelor de ceasornic și permite aerului rece să stea mai mult timp lângă poli.

Se anunță ninsori abundente în România

Cum se produce, de fapt

De regulă, vortexul polar este mai slab vara și se intensifică iarna. În jurului polului nord, aerul extrem de rece se menţine de obicei la altitudini de 25 – 50 de kilometri, formând un vortex polar, care se învârte asemeni unui ciclon. Uneori, această masă de aer rece este dislocată și se propagă spre zonele de sud.

Pe timp de iarnă, fenomenul este asociat cu valuri extreme de frig și nu se limitează doar la zonele din America, ci a început să fie frecvent și în regiuni din Europa și Asia. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă încă nu au reușit să identifice cauza exactă a acestui fenomen care se produce tot mai des în ultimii ani.

Data la care vor cădea primii fulgi de nea în România

Iarna se apropie cu pași repezi, iar meteorologii au făcut deja publică data la care vom avea parte de prima ninsoare. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, luna octombrie va continua să aibă temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare, cel puțin în următoarele trei săptămâni.

Cu toate acestea, se pare că în luna noiembrie vom avea parte de primele semne de iarnă. Așadar, conform meteorologilor Accuweather, care au actualizat prognoza meteo, primii fulgi de nea ar urma să cadă în București chiar de luna următoare. Mai exact, pe data de 5 noiembrie, când este anunțată lapoviță și ninsoare, urmând ca, din decembrie, să fie așteptat și acel vortex polar în România

Citește și: Fenomenul meteo care a lovit Europa. Meteorologii nu s-au mai întâlnit cu așa ceva în istorie