Vom putea să părăsim localitatea după 15 mai? Ultimele precizări ale lui Marcel Vela
Este deja bine cunoscut faptul că, începând cu a doua jumătate a lunii mai, Starea de urgență se va încheia în România, și va fi înlocuită de Starea de alertă. În acest sens, ministrul Afacerilor Interne a venit cu noi precizări privind părăsirea localităților, și a răspuns, pe contul de Facebook, la două întrebări adresate des de români. „Putem părăsi localitatea după 15 mai?“. Iată răspunsul lui Marcel Vela.
Putem părăsi localitatea după 15 mai?
Una dintre întrebările care îi frământă pe români este legata de deplasarea între localități, începând cu a doua jumătate a lunii în curs. La această curiozitate, șeful MAI a răspuns că acest lucru va fi posibil, dar cu condiția respectării măsurilor de igienă și distanțare socială.
„Puteţi merge începând cu 15 mai unde doriţi dumneavoastră, evident respectând regulile impuse în ordonanţele militare. Aceste reguli vor fi preluate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Adică, să păstraţi distanţa socială, să aveţi materiale de protecţie şi, evident, să îndepliniţi toate condiţiile care ţin de igiena personală“, a notat Marcel Vela.
„Mesajul meu a fost trunchiat“
Deranjat de faptul că mesajul său anterior referitor la prevederile privind deplasarea între localități a fost trunchiat, ministrul de Interne a venit cu noi precizări, și a răspus la două dintre cele mai arzătoare întrebări ale românilor.
Redăm mesajul integral al șefului MAI:
„Pentru că îmi doresc să fiți informați, și pentru că nu pot să nu observ faptul că răspunsurile oferite de mine aseară, punctual, oamenilor care au adresat întrebări au fost scoase din context, iar mesajul a fost trunchiat, revin cu precizări.
Pentru o bună informare, vă recomand să ascultați cu atenție răspunsurile mele pentru situațiile specifice, ale persoanelor care mi-au adresat întrebări.
Vă las mai jos cele două întrebări, alături de răspunsurile mele și în forma titrată:
Întrebare 1: «Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau limita de județ? Vă mulțumesc!»
Vreau să vă spun că au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legat de județul Ilfov.
De exemplu, sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mulți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureștiului, care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov.
Atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, să spun așa, lucru care se întâlnește nu doar în București, ci și în Cluj, în Timișoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă periurbană cunoscută ca și zonă metropolitană și, în acest context, am decis următorul lucru: puteți sa mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ, așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa.
Întrebare 2: «Putem merge începând cu data de 15 mai la iarbă verde, plajă, având în vedere că trebuie să ieșim din localitate la vreo 5 km?? Eu cred că este mult mai ok dacă am avea voie să ieșim în spații unde putem păstra distanțarea, decât în parcuri! Aștept un răspuns din partea dumneavoastră!»
Puteți merge începând cu 15 mai unde doriți dvs, EVIDENT RESPECTÂND REGULILE impuse în ORDONANȚELE MILITARE, REGULI care VOR FI PRELUATE ÎN DECIZIA Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și, evident, să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați des pe mâini și SĂ FACEȚI TOT CE AȚI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA NOULUI CORONAVIRUS“, a scris Marcel Vela.