Volodomir Zelenski, avertisment de ultimă oră pentru Occident: „Începe o săptămână istorică”

Volodomir Zelenski, avertisment de ultimă oră pentru Occident: „Începe o săptămână istorică
Volodimir Zelenski, liderul ucrainean

În urmă cu puțin timp, Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj către cetățenii ucraineni, dar și către Europa, cu privire la șansele țării sale de a primi un răspuns pozitiv privind statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Liderul ucrainean se arată mai motivat ca niciodată să facă tot ce îi stă în putere pentru a influența în mod pozitiv răspunsul Consiliului European.

Atacurile împotriva Ucrainei continuă

Speranța terminării războiului în scurt timp pare din ce în ce mai nerealizabilă, de vreme ce armata ucraineană resimte epuizarea atacurile continue ale Rusiei. În ultimele zile, trupele lui Vladimir Putin au distrus mai multe obiective de interes din Ucraina, atacând cu precădere orașele din zona de est, repsectiv Severodonețk și Lisiceansk.

În ciuda pierderilor uriașe suferite, liderul ucrainean speră într-un viitor mai bun, oferit de către susținerea pe care ar putea-o primi în cadrul Uniunii Europene, în situația în care Ucraina ar primi undă verde privind aderarea sa la uniunea politică ce numără în prezent 27 de state.

Vă reamintim că Volodimir Zelenski a depus cererea de aderare la UE la patru zile după invadarea Ucrainei de către trupele rusești, iar vineri, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina să primească statutul de candidat.

În cursul acestei săptămâni, liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza posibilitatea aderării Ucrainei la UE în cadrul unui summit, în ciuda reticențelor unor state membre.

“Începe o săptămână istorică. O săptămână în care vom primi răspunsul Uniunii Europene cu privire la statutul de candidată pentru Ucraina.

Deja am primit o decizie pozitivă de la Comisia Europeană şi la finalul noii săptămâni vom primi răspuns de la Consiliul European. (..) Sunt convins că doar o decizie pozitivă este în interesul întregii Europe.

Voi susţine discursurile mele în această săptămână, inclusiv către europeni. Voi profita de orice oportunitate ca să susţin perspectiva europeană pentru Ucraina, pentru fiecare dintre noi, şi să strâng susţinători pentru noi”, a transmis Volodimir Zelenski.

Secretarul general ONU, apel urgent către Occident

În cursul zilei de duminică, Jens Stoltenberg a acordat un interviu pentru Bild am Sonntag, în cadrul căruia avertizează statele occidentale cu privire la o durată existinsă a războiului. Secretarul general NATO a solicitat tuturor țărilor să se implice în acest război de patea Ucrainei, având ca scop victoria acestei țări, vizând în același timp securitatea europeană.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a avertizat Stoltenberg.

De asemenea, premierul britanic, Boris Johnson, care a vizitat recent Kievul, a avertizat cu privire la riscul la care vor fi expuse Ucraina și toată Europa, dacă țara atacată nu va primi ajutor mai rapid decât vor primi rușii.

„Ucraina primește arme, echipamente, muniții și pregătire mai rapid decât invadatorul. Timpul este factorul vital.
Totul va depinde de faptul dacă Ucraina își poate consolida capacitatea de a-și apăra solul mai repede decât Rusia își poate reînnoi capacitatea de atac „, a scris Boris Johnson într-un articol publicat în Sunday Times.