Volodimir Zelenski rupe tăcerea despre prima întâlnire față în față cu Serghei Lavrov. Ce va face liderul ucrainean dacă va sta la masă cu ”teroriștii ruși”

de: Rosu Ioana
19 09. 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la New York, acolo unde pregătește un discurs istoric în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, marcând astfel prima sa prezență în persoană la ONU de la invazia Rusiei în Ucraina. Acesta ar urma să-l întâlnească față în față pe Serghei Lavrov, mâna dreaptă al lui Vladimir Putin. Ce a declarat liderul ucrainean despre această întrevedere?

Ce activități a întreprins Volodimir Zelenski la New York?

Ajuns în SUA, liderul ucrainean a dorit să viziteze spitalul universitar din Staten Island, acolo unde au fost tratați soldați ucraineni răniți în luptă, unora dintre ei fiindu-le amputate membrele. Acolo, el a adresat un mesaj scurt, dar puternic, cu scopul de a atrage atenția comunității internaționale asupra situației din țara sa.

„Pentru noi este foarte important ca toate cuvintele, toate mesajele noastre să fie auzite,” a declarat Volodimir Zelenski.

Miercuri, președintele ucrainean va participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Vă reamintim că în 2022, liderul ucrainean a transmis în fața membrilor ONU un mesaj preînregistrat prin intermediul căruia dădea asigiurări legate de recucerirea teritoriilor. În același discurs, el a subliniat nevoia de arme și timp pentru obținerea acestui rezultat.

”Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. O putem face cu forța armelor, dar avem nevoie de timp.”, a transmis Zelenski, în urmă cu un an.

Întâlnire de gradul zero dintre Zelenski și Lavrov

Miercuri, președintele ucrainean va participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Prezența lui Zelenski la ONU și discursul său reprezintă un moment important pentru Ucraina și pentru comunitatea internațională, în contextul tensiunilor persistente în război.

Liderul ucrainean va avea ocazia să împărtășească perspectivele și preocupările țării sale cu lumea, în timp ce se așteaptă cu interes reacția și mesajele din partea altor lideri mondiali și oficiali ai ONU. Vă reamintim că la această reuniune vor fi prezenți cei 15 membri, fie permanenți, fie nepermanenți, așezați într-o configurație circulară, într-o formă de potcoavă.

În plus, Zelenski va avea ocazia pentru prima oară să-și vadă ”dușmanul” în față. Mai exact, este vorba de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care se va afla acolo, având în vedere calitatea Rusiei de membru permanent al Consiliului.

Acesta a fost întrebat despre ce crede vizavi de faptul că ar putea sta la aceeași masă cu Serghei Lavrov, având în vedere rivalitatea dintre cele două țări pe care le reprezintă, iar replica sa a fost una tăioasă.

Volodimir Zelenski va asculta discursul lui Serghei Lavrov?

În continuare, Zelenski nu s-a sfiit să-l numească pe ministrul de Externe ”terorist rus”, afirmând că această situație incomodă de a se afla la aceeași masă cu membrii altor state este responsabilitatea Națiunilor Unite. Întrebat dacă va fi prezent la discursul lui Serghei Lavrov în fața celor 14 membri, liderul ucrainean s-a arătat incert, răspunzând că ”Nu știu”.

„Dacă la Națiunile Unite încă există loc pentru teroriștii ruși, întrebarea nu cred că este pentru mine. Este o întrebare pentru toți membrii Națiunilor Unite. Nu sunt sigur că noi vom alege formatul”, a transmis Zelenski.

În timpul vizitei sale în New York, Volodimir Zelenski a vorbit în cadrul unui interviu acordat postului CBS despre ajutorul financiar  semnificativ primit din partea SUA. Zelenski a subliniat importanța și recunoștința profundă pe care Ucraina o are în legătură cu sprijinul de 70 de miliarde de dolari acordat de Statele Unite, exprimându-și dorința de a face tot ce este posibil pentru a demonstra această recunoștință în fapte.

„Este vorba de o sumă uriașă, iar recunoștința noastră este pe măsură. Ce mai trebuie să facă Ucraina ca să-și demonstreze enorma recunoștință? Noi murim în acest război,” a declarat președintele Zelenski.