Volodimir Zelenski, prima vizită oficială în România de la izbucnirea războiului. Când va sosi în țara noastră

de: Rosu Ioana
06 10. 2023

Veste de ultimă oră venită din Ucraina! Potrivit unor surse oficiale, președintele Volodimir Zelenski are programată o vizită în România pe data de 10 octombrie. Această vizită ar reprezenta o premieră, fiind prima sa vizită oficială în România, de la invazia Rusiei în Ucraina. Ce schimbări ar putea avea loc?

Scopul venirii lui Volodimir Zelenski în România

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se pregătește să efectueze o vizită oficială în România, pe data de 10 octombrie, fiind marcat un moment istoric. Liderul ucrainean ar veni pentru prima dată în România de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, ceea ce pentru România, acest ges are o semnificație aparte.

Cu toate că planurile pentru această vizită sunt în curs de desfășurare, situația actuală în regiune poate schimba oricând programul șefului statului ucrainean. Astfel, confirmarea oficială a vizitei va fi dată în ultimul moment, în funcție de evoluția evenimentelor.

Această vizită are loc pe fondul sprijinului constant pe care România l-a acordat Ucrainei în timpul crizei din regiune. Bucureștiul a desfășurat negocieri și a adoptat o poziție de compromis în legătură cu importul de cereale din Ucraina, spre deosebire de pozițiile mai dure adoptate de alte țări precum Polonia, Ungaria și Slovacia.

Președintele Ucrainei și Klaus Iohannis, o nouă întâlnire importantă

Președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean s-au întâlnit în repetate rânduri pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei. Ultima întâlnire a avut loc pe 20 septembrie, cu ocazia reuniunii ONU, iar cei doi lideri au semnat o Declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.

În această declarație, președintele Iohannis a reafirmat angajamentul României de a susține Ucraina în eforturile sale de integrare în comunitatea euroatlantică.
Vizita președintelui Zelenski în România reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și subliniază sprijinul continuu acordat Ucrainei în contextul regional complex.

Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Ucrainei

Reamintim că România și-a arătat pe tot parcursul războiului sprijinul față de Ucraina, astfel că, pe data de 24 august 2023, cu ocazia celebrării Zilei Independenței Ucrainei, președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis o scrisoare omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, în care a reafirmat angajamentul ferm al României de a fi alături de Ucraina în lupta sa pentru independență și integritate teritorială.

În scrisoare, președintele Iohannis și-a exprimat aprecierea sa pentru curajul și hotărârea poporului ucrainean în apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale în fața agresiunii ruse.

El a reconfirmat sprijinul ferm, constant și multidimensional al României pentru Ucraina și a asigurat că țara noastră va rămâne alături de Ucraina „până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internațional recunoscute și mai departe în procesul de refacere și reconstrucție a țării”.

Astfel, prin această vizită oficială a liderului ucrainean, precum și prin sprijinul anterior exprimat față de țara agresată, relația solidă dintre cele două țări continuă să se dezvolte în contextul amenințărilor la adresa securității regionale și subliniază importanța colaborării strânse între ele.