Volodimir Zelenski, dispus să negocieze față în față cu Vladimir Putin. Ce condiție i-a impus liderului de la Kremlin

de: Rosu Ioana
13 05. 2022

Volodimir Zelenski nu a renunțat la ideea de a negocia încetarea războiului cu Vladimir Putin. Deși președintele rus nu a dat curs nici invitațiilor anterioare din partea Ucrainei, acesta mai are o șansă să se răzgândească. De această dată, liderul ucrainean a impus condiții noi de negocieri, fiind mult mai sigur pe victoria pe care Ucraina trebuie să o obțină în fața Rusiei.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin

Au trecut 79 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, iar din păcate, nicio sancțiune sau negociere nu a influențat încetarea pe cale amiabilă a războiului. În tot acest timp, pierderile umane și financiare sunt enorme, iar bilanțul este în continuă creștere.

Rusia a primit din partea UE cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, dar Vladimir Putin se arată tot mai încrezător în independenția economiei Rusiei și a securității acesteia. Pe de altă parte, în Ucraina, s-a reușit evacuarea civililor din combinatul Azovstal, iar în aceste zile se duc negocieri pentru eliberarea soldaților ucraineni, ascunși printre dărămăturile oțelăriei.

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de ultimă oră către Vladimir Putin, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune italian RAI, arătându-și încă o dată disponibilitatea de a negocia față în față, dar de data aceasta, fără ultimatimuri și situații favorabile exclusiv pentru Rusia.

Liderul ucrainean a explicat ce înseamnă pentru fiecare dintre cele două țări să obțină victoria, subliniind faptul că Ucraina dorește doar sa-și recupereze ceea ce îi aparține, nu să fure de la altcineva. Acesta a mai menționat faptul că lumea este alături de Ucraina, ceea ce îi intărește convingerea că poate câltiga acest război, deși Rusia este o țară mai puternică.

„Pentru noi, victoria înseamnă să ne recuperăm lucrurile, pentru ei înseamnă să fure ceva. Nu suntem pe picior de egalitate, Rusia este mai puternică, dar omenirea este alături de noi şi simţim că, puţin câte puţin, noi câştigăm”, a explicat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski dorește ca armata rusă să părăsească Ucraina

Liderul ucrainean a solicitat ca soldații lui Putin să plece din Ucraina, în timp ce liderul rus să renunțe la ideea că Ucraina va recunoaște independența Crimeei.

„Ştiu că Putin dorea un rezultat, dar nu l-a obţinut. Să ni se propună ceva pentru a salva faţa preşedintelui rus nu este corect. Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind” cu propriile sale teritorii, a spus Zelenski, care a respins ideea că s-ar putea căuta „o ieşire pentru Rusia”.

Președintele Volodimir Zelenski a remaintit faptul că negocierile din prezent cu Rusia sunt dificile, având în vedere faptul că„în fiecare zi, ruşii ocupă localităţi, mulţi oameni şi-au părăsit casele, au fost asasinaţi de ruşi”, iar cetăţenii ucraineni sunt „torturați și asasinați”, potrivit Agerpres.

De asemenea, negocierile ruso-ucrainene continuă prin teleconferință, dar până în prezent nu s-au înregistrat rezultate notabile.