Volodimir Zelenski, decizie categorică după ultimele atentate ale Rusiei în regiunea Harkov: „Nimeni nu se poate simţi în siguranţă”

de: Rosu Ioana
26 04. 2023

Volodimir Zelenski face apel din nou către autoritățile internaționale, în vederea sancționării Rusiei, care continuă să ucidă oameni nevinovați în regiunile vizate din Ucraina. Potrivit liderului rus, cele două opțiuni care ar învinge teroarea rusească sunt puterea armelor și a sancțunilor, prin îndeplinirea justiției.

„Lumea nu poate avea niciun obiectiv”

Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj nocturn, marți, prin care a făcut cunoscute noile atacuri ale armatei ruse din oraşul Kupiansk, regiunea Harkov, acolo unde oamenii lui Putin au lansat rachete S-300, distrugând mai multe clădiri și case. În egală măsură, în urma atacurilor au fost ucise două femei, iar alte zece persoane au fost rănite, având nevoie de îngrijiri medicale. Din acest motiv, al terorii rusești, Volodimir Zelenski reiterează necesitatea unui ajutor internațional care să pună capăt ideologiei ruse.

„Fiecare manifestare a terorii ruseşti, fiecare zi de agresiune reprezintă un argument în plus că toate acestea trebuie să se sfârşească la Tribunal – într-un nou Nurnberg împotriva ruscismului, împotriva celor care distrug vieţi şi oameni, care folosesc rachete împotriva muzeelor şi bombe ghidate împotriva bisericilor. Rusia trebuie să piardă. Lumea nu poate avea niciun alt obiectiv”, susţine el.

În continuare, Zelenski a oferit informații despre cel mai recent atac din Harkov, unul în care au fost implicate atât pierderi omenești, cât și materiale.

„Pe parcursul zilei de astăzi, a fost îndepărtat molozul după atacul rusesc cu rachete S-300 din oraşul Kupiansk, regiunea Harkov. Un atac asupra unui cartier de civili obişnuit. Teroriştii au ţintit muzeul local de istorie şi casele din apropiere.
Rusia a ucis două femei cu această lovitură. Condoleanţele mele familiilor şi prietenilor victimelor… Zece oameni au fost răniţi, li se oferă asistenţa necesară. În total, peste 60 de muzee şi galerii din diferite regiuni ale ţării noastre au fost distruse sau avariate de ocupant”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis marţi seară, afirmând că în țintele Rusiei s-a aflat și o biserică, pe lângă multe altele distruse până acum.

Viața tuturor este în pericol până când Rusia nu va fi înfrântă

Liderul ucrainean a remaintit că, atâta vreme cât Rusia este lăsată să facă teroare pe pământurile ucrianene, viața tuturor va fi în pericol. Din păcate, războiul actual este dovada pură a ceea ce se poate întâmpla în oricare altă țară, dacă va fi invadată de ocupanți.

„Nimeni nu se poate simţi în siguranţă nicăieri dacă agresorul nu este înfrânt. Asta dovedeşte fiecare zi în Ucraina, tot ce trupele ruseşti şi serviciile speciale ale ocupantului fac pe pământul nostru, împotriva poporului nostru. Şi asta este ceea ce visează să aducă pe pământul altor naţiuni. Toată lumea ştie asta”, a transmis Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a relatat pe scurt subiectele discutate în cadrul unei şedinţe cu Statul Major, tema principal fiind situaţia de pe front, dar şi o şedinţă despre redresarea economică a ţării.

Astfel, Volodimir Zelenski a decis implementare aunor noi standard de securitate care să aducă victorie Ucrainei, dar care să fie de ajutor întregii lumi, acolo unde este nevoie.

„Este clar deja că victoria noastră va avea ca rezultat capacitatea Ucrainei de a fi un real furnizor de securitate pentru toţi partenerii noştri, pentru toţi din lume care preţuiesc o ordine internaţională bazată pe reguli.

Noile standarde de securitate pe care le vom implementa în viaţa noastră: în infrastructura noastră, în energie, logistică şi comunicaţii, în sfera socială şi a educaţiei, în producţie – toate acestea pot fi amplificate în alte părţi ale lumii.

La fel şi în ceea ce priveşte sistemele de apărare ucrainene, armele noastre şi experienţa oamenilor noştri câştigată în confruntarea cu teroarea rusească. Toate acestea vor lucra pentru o pace globală, pentru a ne asigura că nimeni din lume nu va mai repeta vreodată crimele Rusiei”, a mai spus Zelenski.