Vladimir Putin, trădat din nou. Mesajul pe care i l-a transmis Erdogan. Președintele turc renunţă şi el de teama sancţiunilor SUA

Vladimir Putin, trădat din nou. Mesajul pe care i l-a transmis Erdogan. Președintele turc renunţă şi el de teama sancţiunilor SUA
Recep Erdogan si Vladimir Putin

Vladimir Putin, trădat din nou? S-a aflat care este mesajul pe care i l-a transmis președintele Turciei, Recep Erdogan. Acesta din urmă ar face pași în spate de teama sancţiunilor SUA. Ce se întâmplă în Turcia, de fapt, vedeți în rândurile de mai jos.

Vladimir Putin, trădat de președintele Recep Erdogan? Turcia a început să se teamă de sancțiunile Occidentului

Nu mai puțin de trei bănci de stat din Turcia vor să părăsească sistemul rusesc de plăți Mir, în urma avertismentelor și presiunilor SUA ca țările care folosesc acest serviciu să renunțe la el, informează Bloomberg, care a citat un înalt oficial turc.

De asemenea, postul de televiziune NTV din Turcia a transmis, astăzi, că nu mai e nicio bancă din țară care să accepte sistemul de plăți Mir. Conform Bloomberg, Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankasi și Turkiye Vakıflar Bankasi vor să oprească procesarea plăților prin intermediul Mir.

Recep Erdogan nu s-a conformat sancțiunilor Occidentului până acum

Decizia acestora vine după ce două dintre marile bănci private din țară au luat o hotărâre similară săptămâna trecută. În plus, președintele turc Recep Erdogan a discutat săptămâna trecută cu oficiali din sistemul financiar despre alternativele la sistemul rusesc Mir.

Președintele Recep Erdogan nu s-a alăturat până acum sancțiunilor occidentale pentru invazia Rusiei în Ucraina și a avut rol de mediator la acordul în ceea ce privește exportul de cereale din Ucraina, susținut de ONU.

Recep Erdogan a fost în SUA

Renunțarea la sistemul Mir al Rusiei arată o schimbare în atitudinea până acum neutră a lui Recep Erdgan, după vizita pe care a făcut-o în SUA, unde a participat la Adunarea Generală a ONU, informează  Bloomberg, citat de The Moscow Times.

Este de așteptat ca în această săptămână, Turcia, care este una dintre destinație populară pentru rușii care fug de războiul din Ucraina și de mobilizarea pentru război anunțată de Vladimir Putin, să informeze oficial decizia cu privire la cardurile Mir.

Câți ruși au card MIR

Se estimează că mai mult de jumătate dintre ruși au un card Mir, pe care Rusia a început să-l dezvolte în 2015 pentru a ocoli sancțiunile occidentale, după ce Crimeea a fist anexată. Unele bănci din alte țări prietene cu Rusia, aici intrând și Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan, au suspendat, utilizarea sistemului Mir. Numai Armenia, Belarus și Kârgâzstan mai acceptă carduri Mir.

Decizia de suspendare a sistemului Mir limitează capacitatea cetățenilor din Rusia aflați în străinătate să mai facă tranzacții cu cardul, după ce sancțiunile occidentale le-au făcut de neutilizat cardurile Visa și Mastercard emise în Rusia.