Vladimir Putin, sfidare supremă la adresa Occidentului. De ce nu îl afectează, de fapt, sancțiunile UE împotriva Rusiei
Ca urmare a invaziei Ucrainei, pe data de 24 februarie, Uniunea Europeană a impus Rusiei, în urmă cu o săptămână, cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, care vizează și stoparea importurilor de petrol în următoarele șase luni. În contextul restricțiilor dure primite în decursul celor aproape trei luni de război, Vladimir Putin a vorbit recent despre impactul pe care acestea îl au asupra Rusiei, dar mai ales asupra Occidentului.
Motivul invocat de Putin pentru sancțiunile impuse Rusiei
În cadrul unei reuniuni pe teme economice cu membrii guvernului rus, liderul rus a discutat despre sancțiunile pe care UE le-a impus Rusia. Cu o aparentă liniște și satisfacție, Vladimir Putin a susținut ca sancțiunile afectează mai mult Occidentul decât țara pe care o conduce, dovadă fiind procentul expoziv al inflației.
Astfel, liderul de la Kremlin susține că cei care au descis aceste sancțiuni au acționat , mai degrabă, împotriva intereselor propriilor țări și cetățeni, decât ale Rusiei.
„Ghidaţi de ambiţiile lor gonflate și oarbe şi de rusofobie, aplică o lovitură mult mai dură propriilor interese naţionale, propriilor economii şi prosperităţii propriilor cetăţeni. Vedem acest lucru în primul rând printr-o inflaţie puternică în Europa, care se apropie de 20% în unele ţări”, a transmis Vladimir Putin, în timpul discuției cu membrii guvernului său.
Sancțiunile impuse Rusiei, lovitură puternică pentru întreaga lume
În continuare, Vladimir Putin explică impactul pe care săgețile aruncate Rusiei, ajung să rănească părți terțe ale acestui conflict politic, astfel că țările sărace vor ajunge în situația în care nu vor mai putea asigura nici hrana minimă pentru supraviețuirea cetățenilor. De asemenea, țările din UE vor fi puternic afectate de aceste sancțiuni, impactul negativ fiind ireversibil.
„Este evident că (…) continuarea obsesiei sancţiunilor va conduce inevitabil la consecinţe complexe greu reversibile pentru Uniunea Europeană, pentru cetăţenii ei şi pentru ţările cele mai sărace din lume, care deja se confruntă cu riscul de foamete”, a mai transmis Putin.
După ce a evidențiat consecințele UE asupra țărilor membre, Vladimir Putin nu a contenit în a-și lăuda suveranitatea economică, cât și securitatea tehnologică și alimentară, cu ajutorul cărora face față excelent provocărilor apărute ca urmare a războiului declanșat de armata rusă.
„În ce o privește, Rusia reușește cu încredere să facă față provocărilor externe, mulțumită politicii sale macroeconomice responsabile din ultimii ani, precum și a deciziilor sistemice ce au vizat să-i consolideze suveranitatea economică și securitatea tehnologică și alimentară”, a adăugat liderul de la Kremlin.