Vladimir Putin schimbă cursul războiului din Ucraina?! A inaugurat azi două submarine, alte opt sunt în producție

de: Andreea Vînătoru
11 12. 2023

Luni, 11 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat două noi submarine nucleare care se vor alătura flotei ruse. În plus, liderul din Rusia a precizat că va continua să „crească puterea navală” a țării.

Vladimir Putin a inaugurat două submarine nucleare noi

Războiul intentat de Rusia în Ucraina continuă! ​Forțele antiaeriene au doborât alte opt rachete lansate de Rusia asupra Kievului. Cel puțin patru persoane au fost rănite, după cum au anunțat autoritățile ucrainene. Pe de altă parte, liderul din Rusia, Vladimir Putin, a marcat o nouă etapă în era militară a Rusiei prin inaugurarea a două submarine nucleare de ultimă generație.

Președintele țării a precizat că vrea să extindă puterea navală a Rusiei. Navele „Krasnoiarsk” şi „Imperator Aleksandr III” au fost construite timp de șase ani și reprezintă a patra generaţie de submarine cu propulsie nucleară ruse. Cele două vor întări flota rusă din Pacific, cu baza în Extremul Orient rus.

Mai mult de atât, în noiembrie, Ministerul rus al Apărării declara că submarinul Imperator Aleksandr III a desfăşurat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava. El a fost proiectat să transporte focoase nucleare, scrie Agerpres.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, , Vladimir Putin a salutat intrarea în serviciul forţelor marine ruse a acestor „redutabile transportoare de rachete, fără echivalent în categoria lor”. Conform declarațiilor făcute de președintele rus, alte opt submarine nucleare de diverse clase se află în producţie pe şantierele navale ale ţării.

Citește și: Cum a anunţat Vladimir Putin că va candida la alegerile prezidenţiale din 2024. Imaginile momentului în întreaga lume

Președintele rus nu vrea să stopeze războiul din Ucraina

Bugetul federal al Rusiei pentru anul 2024 sugerează că Vladimir Putin se pregătește pentru o posibilă perioadă de război prelungit. Deși o parte a bugetului rus nu este dezvăluită, ceea ce complică identificarea anumitor domenii de cheltuieli, bugetul destinat apărării țării a cunoscut o creștere semnificativă, trecând de la 3,9% din PIB la 6%.

Această schimbare marchează prima dată în istoria modernă a Rusiei când cheltuielile pentru apărare depășesc cele sociale. În acest context, Kremlinul ia tot mai mult în calcul să utilizeze propriile resurse naturale bogate ale Ucrainei pentru a susține financiar agresiunile în desfășurare.

Rusia și-a gândit bine fiecare pas, având în vedere că se estimează că aproximativ 653,5 miliarde de ruble (7,4 miliarde de dolari) au fost alocate pentru reconstrucția regiunilor ucrainene anexate, precum Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, până în anul 2026. De asemenea, au fost alocate fonduri speciale pentru investiții cruciale în industria minieră a zonei ocupate.

Citește și: ‘Putin pare să câștige războiul din Ucraina’. Presa din străinătate a anunțat ce se întâmplă acum în conflict