Vladimir Putin primește o nouă lovitură. Decizia neașteptată: „Lovim băncile care sunt critice pentru el”

de: Ionuț Vieru
04 05. 2022

Un nou pachet de sancțiuni a fost anunțat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Una dintre noile măsuri prevede interzicerea totală a petrolului rusesc și sancționarea celei mai mari bănci.

Cea mai mare bancă din Rusia va fi sancționată

Uniunea Europeană dorește să elimine cea mai mare bancă din Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT, a anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. De asemenea, aceasta a mai precizat că aceeași măsură va fi luata și împotriva altor două bănci rusești.

Este vorba despre Banca de Credit din Moscova și Banca Agricolă, informează Politico. Președintele Comisiei Europene a precizat, într-un discurs adresat Parlamentului European de la Strasbourg, că UE va deconecta Sberbank de la SWIFT, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Am lovit băncile care sunt vitale din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus și pentru capacitatea lui Vladimir Putin de a duce la distrugere. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global. Putin trebuie să plătească un preț, un preț mare, pentru agresiunea sa brutală”, a spus președintele Comisiei.

Sberbank a fost sancționată de Marea Britanie și SUA

Înainte ca Uniunea Europeană să sancționeze cea mai mare bancă a Rusiei, Regatul Unit și SUA au făcut deja acest pas. Sancțiunea din partea UE a venit cu întârziere de teama consecințelor pentru plățile livrărilor de petrol.

Uniunea Europeană a sancționat doar 26% din sectorul bancar rusesc, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internațională. UE ar putea plăti pentru gazele și petrolul rusesc printr-o singură bancă, oferindu-i astfel spațiu pentru a intensifica sancțiunile împotriva Sberbank și alte bănci mari din Rusia.

Mai mult de atât, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a cerut celor 27 de state membre UE să elimine treptat importurile de petrol și de produse rafinate până la sfârșitului, iar cele de petrol în șase luni.

Uniunea Europeană este dependentă de petrolul și gazele rusești, iar dacă va fi aprobată această măsură de către statele membre, acestea vor fi nevoite să găsească surse alternative, din nefericire, exact în momentul în care prețurile energiei cresc.