Vladimir Putin, prima discuție purtată cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre războiul cu Hamas. Mesajul transmis de Rusia

de: Rosu Ioana
17 10. 2023

Vladimir Putin intervine în războiul dintre Israel și Hamas, astfel că, ieri, a fost marcat un moment istoric, după ce liderul rus a purtat discuții ample cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Ce au discutat cei doi și la ce concluzie au ajuns?

Ce au discutat liderul rus și premierul israelian

O situație bizară survine în războiul dintre Israel și Hamas, odată cu intervenția lui Vladimir Putin, care se află într-un alt conflict generator de morți, în Ucraina. Cu toate acestea, discuțiile dintre liderul rus și premierul israelian par să fie unele constructive, cu scopul de a evita viitoare alte atacuri care ar ucide și mai multe persoane.

În cursul zilei de luni, Vladimir Putin a discutat pentru prima dată la telefon cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, căruia i-a povestit despre discuțiile purtate cu liderii regionali și cu Autoritatea palestiniană, printre care se numără preşedinţii egiptean Abdel Fattah Al-Sissi, iranian Ebrahim Raissi, sirian Bashar al-Assad şi cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene.

„Partea israeliană a fost informată în special despre punctele esenţiale ale contactelor telefonice care au avut loc astăzi cu liderii Palestinei, Egiptului, Iranului şi Siriei”, a indicat Kremlinul într-un comunicat, după discuțiile purtate între cei doi oficiali.

Vladimir Putin, îngrijorat de crimele comise în războiul dintre Israel și HAMAS

Într-un mod greu de înțeles de toată lumea, Vladimir Putin și-a exprimat îngrijorarea faţă de „creşterea catastrofală” a numărului de victime civile în Gaza, dar şi de o posibilă escaladare a conflictului dintre Israel şi Hamas într-un „război regional”.

Astfel, discuția celor doi s-a concentrat pe această situație gravă a escaladării conflictului dintre cele două părți. Mai mult, Vladimir Putin a oferit „condoleanţe sincere familiilor şi prietenilor israelienilor decedaţi”, asigurându-l pe Benjamin Netanyahu despre faptul că Rusia a luat măsuri în acest conflict, cu scopul de a evita un nou val de atacuri și crime.

Mai exact, Putin a vorbit despre ”măsurile luate de Rusia pentru a promova normalizarea situaţiei, pentru a preveni o nouă escaladare a violenţelor şi o catastrofă umanitară în Fâşia Gaza”. În cadrul aceluiași comunicat, Rusia a subliniat dorința de a interveni în vederea „încetării confruntării israeliano-palestiniene şi a obţinerii unei soluţionări paşnice prin mijloace politice şi diplomatice”.

În urma interesului manifestat de Rusia cu privire la încetarea acestui conflict, se readuc în discuție relațiile bune pe care țara le are atât cu Israelul și Palestina, cât și cu actori regionali precum Siria, Egiptul şi Iranul, notează AFP.