Vladimir Putin, părăsit de un aliat de-al său cu greutate. Cine a întors armele împotriva lui, s-a pus deja pe arestări în Rusia

de: Ionuț Vieru
09 10. 2022

Vladimir Putin părăsit de un aliat ! Trupele ruse au suferit pierderi imense în Ucraina. Foștii aliați ai Kremlinului au devenit acum inamici. Vladimir Putin pierde din ce în ce mai multă influență și putere. Unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Putin s-a întors împotriva lui.

Vladimir Putin părăsit de un aliat! Cine s-a întors împotriva lui

O filmare a apărut pe Telegram în care se poate observa cum trei bărbați, îmbrăcați în haine militare, arestează un civil. Din spate vine un alt civil. Strânge de pe jos un laptop și două telefoane. Filmarea a fost postată de către Alexander Kunștein, secretar adjunct în Consiliul General al Partidului Rusia Unită. Este vorba de o formațiune politică inventată de Putin.

Cel arestat este Alexei Slobodeniuk, un bărbat care coordona mai multe bloguri militare pe platforma socială Telegram. Alexei este angajat al grupului media Patriot, aflat în proprietatea lui Evgheni Prigozin, cel care a fondat și armata privată Grupul Wagner.

Bloggerul a fost arestat de reprezentanți ai Rosvgardia, armata creată de Putin, sub acuzația de fraudă. Potrivit unui raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului, arestarea sugerează că Putin încearcă să stabilească limite pentru criticarea publică a oficialilor.

În același raport se arată că Slobodeniuk “a criticat mai mulți oficiali și militari dintre care cei mai proeminenți au fost ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.”

Arestarea lui Slobodeniuk confirmă faptul că între președintele Rusiei și Evgheni Prigozin au apărut tensiuni. Miliardarul a făcut o declarație publică în care admite că a creat Wagner Group în anul 2014, atunci când Putin a anexat Rusiei Crimeea.

Conflictul dintre Vladimir Putin și Evgheni Prigozin

Prin intermediul blogurilor sale, Prigozin a pornit o campanie împotriva oficialilor din jurului lui Putin. Câțiva dintre aceștia sunt: ministrul Apărării, Serghei Șoigu, ministru de Externe, Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrie Peskov.

După ce o localitate strategică de pe frontul de est a fost pierdută de ruși, vorbim de Liman, critici asupra celor trei apropiați a lui Putin au fost lansate în mediul online și la televiziune.

Arestarea bloggerului Alexei Slobodeniuk a fost un răspuns dat de Putin la atacurile lui Prigozin. În prezent exista o cursă între liderul de la Kremlin și Prigozin pentru a-și face cât mai mulți aliați.

De asemenea, pe data de 5 septembrie, președintele Rusiei l-a promovat pe Ramzan Kadîrov la gradul de general-colonel, astfel încât să evite o posibilă alianță între liderul cecen și Prigozin. O asociere între ceceni și Grupul Wagner ar reprezenta o amenințare la adresa lui Putin.