Vladimir Putin, o nouă amenințare la adresa NATO. Cum se va răzbuna dacă Finlanda și Suedia vor adera la alianță

Vladimir Putin, o nouă amenințare la adresa NATO. Cum se va răzbuna dacă Finlanda și Suedia vor adera la alianță

Vladimir Putin reacționează acid după informația privind căreia, NATO va instala infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce acestea se alătură alianței militare conduse de SUA. Cu un sarcasm inegalabil, Putin a transmis că „nu este nicio problemă” dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO, în schimb, planul de răzbunare pare să fie pus la punct mai bine ca niciodată.

Ce părere are Vladimir Putin despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Vladimir Putin nu a primit cu ochi buni posibilitatea aderării Finlandei și Suediei la NATO, astfel că, acesta nu exclude viitoare conflicte care vor apărea între Moscova, Helsinki și Stockholm. Potrivit agențiilor de presă rusești, liderul rus a criticat, totodată, „ambițiile imperialiste” ale NATO care încearcă să-și afirme „hegemonia”.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina”, a dat asigurări Putin, în cadrul unei conferințe de presă la Așgabat, capitala turkmenă. „Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc”, transmis liderul de la Kremlin. În schimb, acesta a amenințat că va plăti cu aceeași monedă dacă NATO se va instala pe teritoriile Suediei și Finlandei.

Reacția liderului de la Kremlin vine la o zi după ce Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra cererii Finlandei și Suediei de a se alătura alianței.

În acest context,  Vladimir Putin a avertizat „dacă acolo (în Finlanda și Suedia – n.red.) ar fi desfășurate contingente militare și infrastructură militară, am fi obligați să răspundem simetric și să ridicăm aceleași amenințări pentru acele teritorii în care au apărut amenințări pentru noi”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis încă de la momentul zero, atunci când Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO  că această „extindere nu face lumea mai stabilă și mai sigură”. În plus, acesta a subliniat că reacția Rusiei va fi influențată de „de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”.

Joe Biden, decizie de ultimă oră pentru România

Într-un context extrem de tensionat, în care Rusia bombardează diferite orașe ale Ucrainei, transmițând avertismente categorice către cei mai importanți lideri occidentali, Statele Unite a decis să-și extindă puterea militară în Europa, convenind asupra unei ,,schimbări fundamentale” privind răspun său în fața invaziei rusești din Ucraina.

Astfel, Joe Biden a anunțat că va trimite nave de război în Spania, avioane de luptă în Marea Britanie și trupe terestre în România, subliniind că intervenția NATO este ,,mai necesară acum decât a fost vreodată”.

Președintele american a mai anunțat că va trimite pe teritoriul României alți 5000 de militari, subliniind că ”Vom menţine o brigadă suplimentară”. În plus, liderul de la Casa Albă a transmis că pe teritoriul țării noastre ar putea fi înființat și un depozit de muniție și tehnica militară care vor putea fi folosite rapid, în cazul în care situația o va impune.