Vladimir Putin, decizie în noapte privind regiunile ocupate de Rusia în Ucraina. Actul semnat către recunoașterea suveranității celor 4 regiuni

Vladimir Putin, decizie în noapte privind regiunile ocupate de Rusia în Ucraina. Actul semnat către recunoașterea suveranității celor 4 regiuni
Vladimir Putin, președintele Rusiei

După declarațiile făcute cu trei zile înainte, potrivit cărora, Vladimir Putin dorește „salvarea” populației din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, liderul Moscovei a trecut la fapte mari. Astfel, joi seară, președintele dictator a semnat decretele prin care este recunoscută independența regiunilor Herson şi Zaporijie, un pas intermediar către anexarea acestora. În cursul zilei de astăzi, la Moscova este așteptată o ceremonie în cadrul căreia va fi oficializată anexarea celor patru regiuni ocupate de ruși.

Vladimir Putin, primul pas către anexarea regiunilor din Ucraina

Vladimir Putin a semnat, joi seară, decretele prin care ordonă recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie, acesta fiind pasul dinaintea anexării oficiale a acestor regiuni, care urmează să aibă loc, vineri după-amiază, în cadrul unei ceremonii așteptate de o lume întreagă.

Pentru recunoașterea independenței Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), Putin a semnat deja decrete la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de începerea ofensivei sale în Ucraina, la cererea liderilor separatişti pro-ruşi,

„Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţa de stat” în regiunile Zaporojie şi Herson, a menționat Putin în aceste decrete, potrivit Reuters.

Referendumurile ilegale de anexare ale regiunilor din Ucraina au avut loc zilele anterioare, rezultatele acestora indicând că cea mai mare parte a populației de acolo susține acest lucru.

La poli opuși se află toate puterile occidentale, care condamnă cu tărie referendumurile false organziate de Rusia pentru a fura teritorii ce aparțin Ucrainei. De asemenea, în anul 2014, Peninsula Crimeea a fost anexată cu forța, Vladimir Putin folosind același tip de strategie. În urmă cu două zile, Vladimir Putin a afirmat că scopul acestora este să salveze populației care se află în aceste regiuni.

”Salvarea populaţiilor în toate aceste teritorii în care au loc referendumuri este (…) în centrul atenţiei societăţii noastre şi a întregii ţări”, transmis Putin în cadrul unei reuniuni guvernamentale, chiar în ultima zi a acestor scrutine.

Reacția Occidentului la adresa Rusiei

După declarațiile lui Vladimir Putin, un purtător de cuvânt al șefului diplomației europene a exprimat dezacordul tututor statelor față de organizare aacestor referendumuri și de rezultatelor lor, avertizând că, toate persoanele implicate vor suporta consecințe.

”Vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut”, a anunţat Peter Stano, la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al președenției ruse a anunțat zilele trecute că, în curusl zilei de astăzi, Vladimir Putin va susține „un discurs important”, anunțând astfel ceremonia care va începe la ora 15, acolo unde Vladimir Putin va semna decretele de anexare oficială a celor patru regiuni.

Omul de încredere al lui Putin a anunțat că în aceste patru regiuni vor avea loc schimbări importante, printre ele, va fi și protecția împotriva unui posibil atac nuclear.

„În aceste teritorii vor exista schimbări cardinale din punct de vedere juridic, al dreptului internaţional şi din cauza tuturor consecinţelor respective (a măsurilor luate) pentru a asigura securitatea”, a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.