Vladimir Putin a vrut să folosească armele nucleare în Ucraina. Dezvăluirea făcută de CIA: „Trebuie să fim atenți”

de: Ștefan R. Apostol
10 09. 2024

Cu mult timp înainte de declanșrea războiului în Ucraina, existau zvonuri conform cărora Vladimir Putin a vrut să folosească armele nucleare, inclusiv în Ucraina. Dar, dezvăluirea făcută de CIA recent pune și mai multă presiune asupra Europei, mai ales în această parte a continentului.

CIA spune că Vladimir Putin a vrut să folosească armele nucleare în Ucraina

Tensiunile dintre NATO și Vladimir Putin s-au accentuat în ultima vreme, iar lucrurile nu par a avea o rezolvare imediată și fără posibilă vărsare de sânge. În acest context, noile declarații ale șefului CIA pun și mai multă presiune pe Europa, NATO și aliații săi.

Directorul CIA, William Burns, consideră că exista un risc real în toamna anului 2022 ca Rusia să folosească arme nucleare pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei, deși a declarat că Occidentul nu ar trebui să se lase intimidat de amenințările președintelui rus.

„Niciunul dintre noi nu ar trebui să ia în serios riscurile escaladării. A existat un moment în toamna anului 2022 când cred că a existat un risc real de utilizare potențială a armelor nucleare tactice

Cu toate acestea, nu am crezut niciodată, și acesta este punctul de vedere al agenției mele, că ar trebui să fim inutil intimidați de acest lucru.

Putin este un bătăuș. Va continua să tragă cu sabia”, a declarat William Burns sâmbătă, într-o conversație moderată cu șeful serviciilor secrete britanice, Richard Moore, în cadrul Festivalului Financial Times Weekend.

Informațiile CIA pun și mai multă presiune asupra Europei

Directorul CIA, vorbind la Londra alături de omologul său britanic, Richard Moore, șeful serviciului de informații externe MI6, a mai spus că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia a fost o „realizare tactică semnificativă” care a subminat propaganda președintelui Vladimir Putin cu privire la modul în care se desfășoară războiul.

Trupele ucrainene au pătruns luna trecută în regiunea Kursk din Rusia cu vehicule blindate și sprijin aerian, cucerind terenuri și luând prizonieri de război. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că Kievul intenționează să păstreze teritoriile pe care le-a cucerit pe termen nelimitat.

Wiliam Burns (CIA), Richard Moor (MI6)

În prima lor apariție publică împreună, ambii șefi de servicii secrete au declarat că atacul Ucrainei în interiorul teritoriului rus „a subminat versiunea oficială a Kremlinului” potrivit căreia Moscova se îndreaptă către o victorie inevitabilă în cadrul unui război de uzură.

Mișcarea în Kursk a fost „îndrăzneață și curajoasă”

Mișcarea din Kursk a armatelor ucrainene a fost „tipic îndrăzneață și curajoasă din partea ucrainenilor, pentru a încerca să schimbe jocul”, a spus Richard Moore, dar a adăugat că rezultatul rămâne neclar.

„Este prea devreme pentru a spune cât timp vor putea ucrainenii să reziste acolo”, a spus el.

Ambii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legăturile militare în creștere dintre China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Richard Moore a declarat că acest conflict a ilustrat creșterea cooperării între aceste țări, Rusia folosind drone fabricate în Iran, componente chinezești pentru hardware militar și muniție de artilerie nord-coreeană.

Directorul CIA a vorbit și despre eforturile sale extinse de a ajuta la negocierea unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor între Israel și Hamas.

Oficialul avea să declare că noi propuneri urmează să fie prezentate în câteva zile, dar a refuzat să spună dacă un progres este iminent.