Vladimir Putin a început războiul în Ucraina. LIVE TEXT: Mii de ucraineni așteaptă să intre în Republica Moldova de teama războiului. Maia Sandu a declarat stare de urgență

de: Rosu Ioana
24 02. 2022

În cursul dimineții de joi, Vladimir Putin a transmis un discurs surpriză prin intermediul căruia și-a anunțat atacul iminent împotriva Ucrainei, marcând astfel începutul celui mai mare război din Europa de la 1945. În acest moment, tensiunile în Ucraina ating cote maxime, în timp ce cetățenii încearcă să evacueze orașele cât mai repede cu putință. Atacul nemilos al trupelor militare ruseși a venit din toate punctele de frontieră, soldații acționând atât de la sol, cât și din aer și de pe mare.

Ucraina, măsuri disperate după atacurile sângeroase ale Rusiei

Update 24 februarie, ora 12.03: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut noi declarații în urma atacurilor rusești care au lovit puternic mai multe aerodromuri din Ucraina, printre care Borispol, Ozernîi, Kulbakino, Chiuguev, Kramatorsk, Cernobaevka. În urma introducerii legii marțiale și a situației extrem de tensionate din orașele bombardate, sute de refugiați au ajuns deja în România, pe la granița cu județul Suceava, acolo unde a fost construită o tabără în care aceștia se vor adăposti. Președintele Ucrainei a anunțat că cetățenii care vor să se implice în război vor primi arme.

Update 24 februarie, 0ra 11.55: Ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, a cerut Turciei să blocheze strâmtorile Bosfor şi Dardanele, asupra cărora Ankara are control în urma pactului din 1936. În urma înțelegerii încheiate, Ankara poate limita trecerea navelor de război rusești în cazul unei amenințări sau război.

Update 24 februarie, ora 11.40: În cursul dimineții de joi, sute de cetățeni din Ucraina au intrat în România prin județul Suceava. Deși autoritățile locale au dezvăluit că numărul persoanelor nu este cu mult mai mare decât în mod normal, acesta crede că pe parcurusl zilei fluxul va crește semnificativ.

”Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de câteva sute de persoane, dar multe dintre ele au fie și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava”, a declarat prefectul Moldovan, pentru G4Media.

Update 24 februarie, ora 11.30: Războiul inițiat de Rusia împotriva Ucrainei a influențat, de asemenea, prăbușirea burselor internaționale, eveniment care a dus la o creștere semnificativă a dolarului și aurului. Rubla a scăzut la minimul istoric, în timp ce bursa din Moscova a anunțat că tranzacționarea pe toate piețele a fost suspendată, neoferind nicio informație despre redeschiderea acesteia.

Update 24 februarie, ora 11.20: Rusia a încercat să liniștească statele europene , dar și locuitorii Ucrainei, transmițând prin intermediul Ministerul Apărării, că atacurile aeriene nu vizează oraşe și nici atacuri îndreptate către civili. Armata ucraineană a anunțat moartea a 8 persoane şi rănirea a altor 9 în urma bombardamentelor ruseşti. Aceasta a anunțat că a ucis aproximativ 50 de „ocupanţi ruşi” în regiunea Lugansk (est), după lansarea atacurilor de către Rusia.

Update 24 februarie, ora 11.10: La scurt timp după începerea războiului, în Europa s-a observat o creștere a prețurilor la gaze cu 41% energie, motiv de îngrijorare pentru toate statele europene. Din păcate, această situație fără precedent generează noi riscuri privind aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, care deja se confruntă deja cu o criză energetică puternică.

Update: 24 februarie, 10:00: Panică uriașă la vama Palanca, acolo unde mii de autoturisme înmatriculate în Ucraina încearcă să intre în Republica Moldova, de teama războiului. Oamenii din orașele atacate se tem pentru viața lor și încearcă să găsească soluții disperate pentru a se salva. Potrivit publicației Publika.md, cei mai mulți cetățeni ar veni din orașul Odesa, supus bombardamentelor în această dimineață. Maia Sandu a anunțat stare de urgență în Republica Moldova: „Vom avea grijă de acești oameni. Suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”

Update: 24 februarie, ora 9:15: În cursul acestei dimineți, președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au emis o declarație comună în care condamnă acțiunea militară rusă în Ucraina, urmând ca în cel mai scurt timp să aibă loc o reuniune extraordinară convocată de urgență cu rolul de a stabili măsuri suplimentare pentru Rusia, cât și a discuta despre gestionarea acestei situații.

„Rusia încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Solicităm Rusiei să înceteze imediat ostilitățile, să-și retragă armata din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. O astfel de utilizare a forței și constrângerii nu are loc în secolul 21”,  a fost mesajul transmis în declarația comună.

Update 24 februarie, ora 08.45: Reprezentanții armatei ucrainene au anunțat că cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte joi dimineață, în timp ce forțele ruse atacau Ucraina. Ca răspuns la afirmațiile făcute de Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene, armata rusă a negat informațțile, potrivit Agenției de știri de stat TASS, transmite CNN.

„Condamn cu putere, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o nouă încălcare foarte gravă a legilor internaționale, a suveranității și integrității Ucrainei. Această agresiune va atrage o reacție puternică din partea comunității internaționale, cu consecințe majore și costuri mari”, a scris Klaus Iohannis, joi dimineață, pe Twitter, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Update 24 februarie, ora 08.35:  Imediat după anunțul făcut de Vladimir Putin privind începerea operațiunii militare în estul Ucrainei, mai multe explozii au avut loc în marile orașe Kiev, Harkov, Odesa etc. În Kiev s-au auzit cel puțin cinci explozii puternice, potrivit CNN.

Speriat de această situație fără precedent și de atacurile nesăbuite ale Rusiei, preşedintele Volodimir Zelenski a introdus de urgență legea marţială, astfel că drepturile cetățenilor și ale mass-media sunt restrânse, în timp ce forțele militare preiau practic controlul operațiunilor civile. Președintele le-a cerut cetățenilor să rămână în casă și să nu intre în panică.

„Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina”, a transmis Volodimir Zelenski.

În cursul dimineții de joi, Vladimir Putin a autorizat o operațiune militară specială în Donbas din Ucraina, invocând scopul de a apăra separatiștii din această regiune. Astfel,  la primele ore ale dimineții, centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, potrivit unor surse oficiale din cadrul Ministerului de Interne ucrainean.

„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT, potrivit Reuters, solicitând armatei ucrainene să depună armele.

Vladimir Putin, apel către armata ucraineană

În mesajul surpiză transmis în această dimineață, Vladimir Putin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” și să plece acasă. Acesta a amenințat cu atac nemilos asupra oricărei intervenții în acest război. Potrivit lui Putin, inițierea războiului Rusiei în Ucraina este rezultatul unei nevoi acerve de autoapărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai grave decât cele actuale. De asemenea, președintele rus a afirmat că „toate analizele arata că o confruntare a Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

„URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni. Nu vom mai permite așa ceva. Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe.

Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât. Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult.

Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă. Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară Ucrainei. Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legată de viață și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit”, a explicat președintele rus.

Liderul de la Kremlin, amenințări pentru oricine va interveni în apărarea Ucrainei

Vladimir Putin a dezvăluit că vina pentru orice atac sângeros o are, de fapt, regimul ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu și nemilos pentru orice țară care va confrunta Rusia pentru apărarea Ucrainei: „Consecințe cu care nu v-ați mai confruntat”

Preşedintele Rusiei a avut un mesaj și la adresa militarilor ucraineni. Acesta le-a transmis că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”. Putin a motivat că doreşte să încerce să demilitarizeze Ucraina.

„Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni. Dragi tovarăși, părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați odinile Kievului. Vă cer să depuneți armele și să plecați acasă. Toți cei care vor face asta vor fi lăsați sa plece.

Câteva cuvinte pentru cei care vor fi seduși sa se implice. Trebuie sa știți ca răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe cu care nu v-ați mai confruntat. Sper că am fost auzit”, a afirmat Vladimir Putin.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a  tras un semnal de alarmă, miercuri seară, numind intențiile lui Putin drept un „atac nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, după ce acsta  a anunţat o operaţiune militară iminentă care are ca scop apărarea separatiştilor din Donbas.