Vitaminele care mențin sănătatea creierului. Ce trebuie să mănânci pentru a îl ține tânăr

de: Năstase Mirabela
10 10. 2020

Ca să ai un corp sănătos și echilibrat este esențial să ai o dietă echilibrată, bogată în vitamine, iar una dintre cele mai importante vitamine este vitamina E.

Vitaminele care mențin sănătatea creierului

Vitamina E este un compus antioxidant liposolubil, ce ajută corpul să neutralizeze efectele ce apar datorită oxidării grăsimilor. Astfel, diverse studii medicale actuale au semnalat importanța pe care această vitamină o deține pentru a stopa producerea de radicali liberi, care este o metodă cheie pentru prevenirea dezvoltării bolilor cronice și a îmbătrânirii. Mai mult, vitamina E este un element vital dacă vrei să menții un sistem imunitar sănătos. Acest putrenic antioxidant, vitamina E, se mai folosește și pentru prevenirea dezechilibrelor mentale degenerative cum ar fi demența și boala Alzheimer.

Diverse alimente ce conțin vitamina E și care sunt indispensaile pentru menținerea sănătății sunt foarte ușor de procurat. De altfel, nu ste necesar să gătim preparate complicate ca să obținem beneficiile vitaminei E. Mai exct, doar o porție de migdale, aproximativ 30 grame, conține 7,4 miligrame de vitamina E. Se mai poate obține vitamina E și din uleiul și laptele de migdale, Alunele de pădure pot fi și ele aperitivul perfect după o zi lungă de muncă, iar numai 28 de grame de alune de pădure conțin aproximativ 20% din cantitatea zilnică necesară de vitamina E.

Alimente bogate în vitamina E

Semințele de pin, ce pot fi adăugate la diverse salate sau paste sunt o altă sursă bună de vitamina E, conținând aproximativ 2,6 mg de vitamina E.

Aici pot fi incluse și semințele crude de floare soarelui, de dovleac și de susan, surse bune de vitamina E. Doar un sfert de cană de semințe de floarea soarelui oferă aproximativ 90,5% din totalul zilnic recomandat de vitamina E, ele fiind unul dintre cele mai recomandate alimente.

De asemenea, salata denumită swiss chard sau red chard este una dintre cele mai sănătoase legume. Este bogată în vitamina E, dar și în vitaminele K, A și C. Și frunzele tinere de muștar sunt extrem de bogate în nutrienți și oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Ele sunt surse foarte bune atât de vitamina E, dar și de vitamina K, vitamina A, acid folic și vitamina C.

Spanacul este una dintre cele mai bune surse naturale de calciu și folați, bogat și în vitamina E. Includeți, așadar, frunze proaspete de spanac în salatele de crudități, adăugați-le în smoothie-uri sănătoase de legume adăugați spanac în sandviciuri.

Cât privește grăsimile naturale, uleiurile presate la rece, cum ar fi de măsline, floarea soarelui, porumb, germeni de grâu, migdale etc, sunt bune surse de vitamina E. Cel mai bun ulei este cel din germeni de grâu, iar numai o lingură conține 100% din necesarul zilnic de vitamina E.