Torționarul Vișinescu a murit. Cine a fost monstrul cu chip de om
Torționarul Alexandru Vișinescu a murit. Fusese condamnat la 20 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat pentru moartea și torturarea a peste o sută de deținuți din perioada comunismului.
Alexandru Vișinescu a murit la vârsta de 93 de ani, în spitalul penitenciar Rahova. În octombrie, el a fost transferat de la Rahova la o unitate spitalicească civilă, la Spitalul Bagdasar Arseni, după ce ar fi acuzat o ruptură de splină și mai multe coaste rupte.
Administrația Națională a Penitenciarelor declarase atunci că Alexandru Vișinescu se rănise după ce a căzut, ca urmare a unui alt episod lipotimic. Au circulat, însă informații că ar fi fost bătut când se afla internat la spitalul penitenciarului Jilava.
Vișinescu a fost primul torționar român condamnat pentru crime împotriva umanității, săvârșite pe vremea când era comandant al penitenciarului din Râmnicu Sărat între 1956 și 1963. A torturat fizic și psihic 128 de deținuți în perioada comunismului, prin regimul impus de el în penitenciar. Deținuții politici erau supuși la rele tratamente, la bătăi zilnice și la privarea de hrană și medicamente.
Torționarul Vișinescu a murit în penitenciar
Torționarul Vișinescu a fost găsit vinovat pentru torturarea celor 128 de deținuți și pentru moartea a 12 dintre ei, în baza dovezilor prezentate de supraviețuitori.
În 2017, el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar la începutul acestui an, a cerut întreruperea executării pedepsei din cauza problemelor de sănătate, dar procurorii i-au respins cererea.
Hotărârea instanței a venit după ce Institutul Național Medico-Legal a recomandat, ulterior efectuării unei expertize medico-legale, ca Vișinescu să rămână internat pe toată durata detenției. Avocații lui au invocat atunci că sufererea de mai multe afecțiuni, printre care și una neurodegenerativă, scrie ziare.ro.
Tot în 2017, instanța a hotărât și degradarea militară a lui Vișinescu și obligația de a plăti, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, cu Ministerul de Interne și cu Administrația Națională a Penitenciarelor, despăgubiri de 300.000 de euro către părți civile și urmași ai deținuților politici închiși la penitenciarul Râmnicu Sărat pe vremea când a activat drept comandant.
În septembrie 2018 a încetat din viață și torționarul Ion Ficior, la vârsta de 90 de ani, și el acuzat pentru crime împotriva umanității. A fost acuzat că ar fi ucis 103 deținuți politici închiși în lagărul de muncă forțată de la Periprava, de pe timpul comunismului, în perioada 1958 – 1963.
Ioan Ficior a fost cel care a condus colonia de muncă forțată de la Periprava și cel care a introdus un regim de detenție represiv, abuziv și inuman. Și el a fost condamnat în 2017 la 20 de ani de închisoare.