Virusul care a stat îngheţat zeci de mii de ani într-un lac a ieşit la suprafaţă. Avertismentul sumbru al specialiştilor
A fost descoperit un virus care a stat captiv într-un lac înghețat pentru 50.000 de ani. Cercetătorii au făcut acum anunțul și au venit în prim-plan cu un avertisment. Experții în boli au subliniat că există un real pericol după topirea permafrostului. Virusul descoperit sub un lac se crede că este cel mai vechi ,,în viață” de până acum. Profesorul care a condus studiul aduce mai multe detalii despre noile informații.
Un virus care a stat captiv într-un lac înghețat timp de 50.000 de ani a fost descoperit: ce spun specialiștii?
Oamenii de știință se tem că o nouă pandemie ar putea să apară după ce a fost descoperit un virus care a stat captiv într-un lac înghețat preț de 50.000 de ani. Experții în boli avertizează că ar putea apărea mai multe pericole odată cu topirea permafrostului, conform The Sun.
Virusul a fost găsit de specialiștii sub un lac din Yakutia și se crede că este cel mai vechi virus ,,în viață’‘ de până acum. Acesta afectează organisme unicelulare și nu ar reprezenta o amenințare pentru oameni. Profesorul Jean-Michel Claverie este cel care a condus studiul și a emis ulterior un avertisment dur pentru autoritățile medicale în prima actualizare semnificativă în privința virusului viu din permafrost.
Experții au subliniat că până la o cincime din pământul din emisfera nordică este susținut de permafrost care, dacă este lăsat să se dezghețe, ar putea dezlănțui un șir de microbi mortali apăruți în urmă cu mii de ani.
„Acest lucru sugerează în mod greșit că astfel de apariții sunt rare și că virușii zombi nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică”, a transmis prof. Claverie.
Topirea permafrostului
Experții au explicat faptul că în permafrost se află virusuri antice și o cantitate foarte mare de gaze, motiv pentru care topirea sa reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință din întreaga lume. Cei din urmă au explicat că procesul este o bombă cu ceas care ar putea afecta întreaga planetă.
Termenul face trimitere la solul înghețat din regiunile cu climă rece. Permafrostul poate avea o adâncime de până la câteva sute de metri, în funcție de regiune și de condițiile de mediu. În acest strat de sol înghețat cercetătorii estimează că se află 1.7 trilioane de tone de carbon sub forma plantelor și animalelor descompuse.
Dezghețarea solului din regiunile arctice pot pune în pericol infrastructura folosită pentru extracția diferitelor resurse subsolice, lucru care se poate transpune în catastrofe ecologice.