Virus periculos la granița României. Autoritățile sunt în alertă
Este alertă la granița României. Virusul gripei aviare a fost confirmat în Ungaria, de către laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar (Nébih), informează site-ul instituţiei. H5N1 a fost depistat într-o fermă cu 2 000 de raţe mulard de la Battonya, în apropiere de frontiera noastră, într-o zonă a judeţului Békés, până acum neafectată de epidemia care face ravagii în toată lumea.
H5N1 a fost depistat la granița României
Virusul înalt patogen al gripei aviare a fost descoperit într-o fermă de rațe din Ungaria, lângă graniţa cu România, într-o zonă a judeţului Békés. Laboratorul Nébih a detectat prezenţa subtipului H5N1 în probele prelevate înainte de transportul păsărilor la abator. Potrivit autorităților ungare, îngrijitorii nu au observat semne de boală la specia mulard.
Ungaria este în alertă din cauza gripei aviare
Specialiştii sanitari au luat măsuri urgente pentru prevenţia epidemiei, stabilind o zonă de protecţie şi supraveghere. În regiunile neafectate de gripa aviară (Bács-Kiskun şi Csongrád-Csanád) rămân în vigoare restricţiile introduse anterior şi testele obligatorii prin tamponare. Ultima măsură este obligatorie în întreaga ţară.
Mortalitatea subită este observată şi la păsările captive de la un adăpost de animale din capitala Budapesta. Probele prelevate de la fața locului au arătat prezenţa subtipului H5N1 al virusului.
Cât de periculos este virusul pentru oameni
Din cauză că focarul de gripă aviară face ravagii în toată lumea și a dus la sacrificarea a mii de păsări, se pune tot mai des întrebarea cât de îngrijorătoare poate deveni situația pentru oameni și dacă ar fi punctul pentru o viitoare pandemie.
Experții remarcă o situație fără precedent, deoarece este vorba despre cel mai grav focar de gripă aviară din Marea Britanie, cauzat de numărul de infecții apărute la păsările de curte, dar și la cele sălbatice. În plus, experții avertizează că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntâlnite până acum, iar îmbolnăvirile cu H5N1 au devenit mai frecvente.
„Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, a declarat Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh. Specialistul a amintit de focarul din 1997, când 18 persoane s-au infectat cu gripa aviară și șase au murit. „A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%”, a adăugat el.
Până în anul 2010, situația a rămas aceeași, a continuat Digard, explicând că au fost rare cazurile de infecții umane, însă cei care l-au contractat au făcut forme severe. „De atunci, virusul s-a schimbat. Provoacă mult mai puține infecții umane și, atunci când îi infectează pe oameni, se pare că provoacă boli mai ușoare în majoritatea cazurilor”, a spus profesorul britanic.