Virus nou, descoperit în Marea Britanie. Ce legătură are cu covid-19, de fapt
Un nou virus legat de coronavirus la oameni a fost găsit recent în Marea Britanie – potrivit noilor cercetări de la Universitatea East Anglia, ZSL (Zoological Society of London) și Public Health England (PHE).
Virus nou, descoperit în Marea Britanie
Cu toate acestea, nu există dovezi că acest nou virus a fost transmis oamenilor sau că ar putea fi transmis în viitor, cu excepția cazului în care acesta suferă mutații.
Cercetătorii UEA au colectat probe de fecale de la peste 50 de lilieci mici din Somerset, Gloucestershire și Țara Galilor și le-au trimis pentru analize la Public Health England.
Secvențierea genomului a găsit un nou coronavirus într-unul dintre eșantioanele de lilieci, pe care echipa le-a numit „RhGB01”.
Este pentru prima dată când s-a găsit un sarbecovirus (coronavirus legat de SARS) la un liliac și primul descoperit în Marea Britanie.
Echipa de cercetare spune că acești lilieci aveau cu siguranță virusul de foarte mult timp. El a fost găsit acum, pentru că este pentru prima dată când au fost testați.
Important este că acest nou virus nu va prezenta un risc direct pentru oameni, cu excepția cazului în care va suferi mutații.
Prof. Diana Bell de la Școala de Științe Biologice a UEA, a declarat:
„Liliecii se găsesc în Europa, Africa, Asia și Australia, iar liliecii pe care i-am testat se află în extremitatea vestică a ariei lor de acțiune.
Viruși similari au fost găsiți la alte specii de lilieci din China, Asia de Sud-Est și Europa de Est.
Cercetările noastre extind atât intervalul geografic, cât și cel al speciilor acestor tipuri de viruși și sugerează prezența lor mai răspândită în peste 90 de specii de lilieci. Știm deja că există diferite coronavirusuri și la multe alte specii de mamifere”, a spus ea.
Ce spun cercetătorii
Prof. Andrew Cunningham, de la Societatea Zoologică din Londra, a declarat:
„Descoperirile noastre evidențiază faptul că distribuția naturală a sarbecovirusurilor și oportunitățile de recombinare prin co-infecție la gazdă intermediară au fost subestimate.
Acest virus din Marea Britanie nu reprezintă o amenințare pentru oameni, deoarece domeniul de legare a receptorilor (RBD) – partea virusului care se atașează de celulele gazdă pentru a le infecta – nu este compatibilă cu capacitatea de a infecta celulele umane”, a spus el.
„Prevenirea transmiterii SARS-CoV-2 de la oameni la lilieci și, prin urmare, reducerea oportunităților de mutație a virusului, este esențială cu actuala campanie globală de vaccinare în masă împotriva acestui virus”, a adăugat el, potrivit scitechdaily.
„Oricine intră în contact cu liliecii sau cu excrementele acestora, cum ar fi salvatorii sau speleologii, ar trebui să poarte un echipament adecvat – pentru a reduce riscul apariției unei mutații”, a continuat el.