Virgil Popescu rupe tăcerea despre creșterea explozivă a facturilor la energia electrică. Cum sunt păcăliți românii, de fapt
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat miercuri seară motivul pentru care facturile la energia electrică se măresc de la an la an, în ciuda faptului că prețul energiei de la producători aceeste același ca și în anii precedenți. Potrivit acestuia, unii furnizori de energie au un comportament specualtiv, iar cetățenii sunt cei care suportă costurile finale.
De ce cresc facturile la curent în fiecare an
Potrivit minsitrului Energiei, furnizorii care și-au asumat să ne furnizeze energia electrică nu s-au preocupat din timp de achiziționarea ei, trezindu-se în fața unei liberalizări a pieței pe care nu au știut să o gestioneze constructiv.
Virgil Popescu susține că foarte puțini furnizori au cumpărat energie electrică pe contracte de un an pentru clienții casnici, motiv pentru care, s-au trezit cu un preț de cumpărare de la producător mai ridicat.
„Prețul contractelor încheiate anul trecut pentru achiziție de energie electrică pentru anul acesta este la fel ca prețul din 2020 care s-a achiziționat în 2019 și tot așa. Nu a crescut prețul.
Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut, pentru portofoliul de clienţi casnici pe care îl avea, energia pentru anul 2021, ştiind, încă de la 1 ianuarie 2020 că la 1 ianuarie 2021 piaţa se va liberaliza…
Or, noi ne-am trezit, uitându-ne în piaţă şi discutând cu furnizorii, că foarte puţină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii – foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi, pentru că producătorii trebuiau să-și vândă energia”, a spus Popescu, la Digi24.
Furnizorii au așteptat până la sfârșitul anului să se întâmple ceva
Ministrul Energiei nu s-a ferit să-i demaște pe furnizorii de energie electrică, acuzându-i chiar de comportament speculativ, ei așteptând să vadă cum decurg lucrurile, fără a se preocupa din timp să cumpere energie la un preț mai bun pentru un an întreg.
„Or, dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în anul 2020 pentru 2021, știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți, şi vii şi spui în cursul anului acesta că nu ai curent, cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare de energie și de gaz, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ, așteptând ca până la sfârșitul anului să se întâmple ceva.
Pentru că și din piața reglementată, tot furnizorii au avut de câștigat. Au avut un preț mic la achiziție de la producători, iar românul a plătit același preț”, a spus ministrul.
“Sunt furnizori care vând energia fără să o aibă”
Virgil Popescu a explicat că furnizorii au ajuns în punctul în care le vând clienților casnici energia pe care nu o au, iar ulterior, ei o cumpără la un preț mai mare decât au vândut-o, motiv de reziliere a contractelor. Ministrul Energiei susține că piața liberă trebuie să aibă și ea reguli, iar acestea să fie puse și în favoarea cetățenilor, nu doar în avantajul firmelor furnizoare de energie.
„Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că piaţa liberă are reguli şi acționează în continuare speculativ. Sunt furnizori care vând energie electrică fără să o aibă, achiziționată de către client, și acum încep să rezilieze contractele pentru că au un anumit preț negociat, dar prețul pe piața zilei următoare e mai mare.
Acest lucru nu este o piață liberă normală. Cred că trebuie să impunem niște reguli aici. Sunt furnizori care reziliază contracte chiar dacă au energie, dar câștigă mai mult dacă vând în piața zilei următoare, care e mai scumpă.
Sunt lucruri care trebuie reglmentate mai bine de către ANRE. Piaţă liberă, dar toți să respecte anumite reguli. Să fie o piață liberă, dar nu sălbatică”, a adăugat ministrul, potrivit sursei citate.