Virgil Musta, strigăt de disperare către cetățeni: “Vom ajunge să murim la domiciliu”

Virgil Musta, strigăt de disperare către cetățeni: “Vom ajunge să murim la domiciliu”
Virgil Musta, strigăt de disperare către cetățeni: “Vom ajune să murim la domiciliu”

Medicul Virgil Musta a vorbit luni seară despre situația disperată și incertă în care se află țara noastră, dar și sistemul medical românesc, după cea de-a șasea zi în care s-au înregistrat peste 1000 de cazuri noi de COVID-19. Acesta le dă asigurări cetățenilor că într-un asemenea ritm amețitor de evoluție a infectărilor, România poate trece prin aceeași situație tragică ca și a Spaniei sau a Italiei.

În orice zonă cu risc de contaminare trebuie luate măsuri drastice

Medicul din Timișoara s-a aflat în linia întâi încă din prima zi a pandemiei de COVID-19, iar acum trage un semnal de alarmă și întărește ideea că lucrurile nu sunt de joacă, având în vedere că transmiterea comunitară este tot mai puternică și mai extinsă.

În contextul în care premierul României a anunțat ieri posibilitatea ca cetățenii să poarte obligatoriu mască în spațiile deschise și aglomerate, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, din Timișoara, a declarat că această variantă poate fi extrem de utilă. El susține că există anumite zone-focar, chiar și în spații deschise, dacă acolo se găsește un număr mare de oameni fără distanță fizică respectată.

Eu consider că în orice zonă sau în orice activitate, trebuie să evaluăm riscurile și dacă există risc de contaminare în zona respectivă vor trebui luate măsuri.

Dacă într-o zonă, chiar dacă este în aer liber, oamenii stau unul lângă altul și respiră unul în fața celuilalt sau tușesc sau strănută, acea zonă poate deveni un focar de contaminare și de îmbolnăvire.

De aceea, eu cred că orice activitate trebuie evaluată și să se ia măsuri pentru a nu deveni un factor de contaminare mai departe”, a declarat medicul, la B1TV

“Riscăm să ajungem pe urmele Italiei, Spaniei și Franței”

Virgil Musta transmite un mesaj către oameni, dar și către instituțiile de control. Acesta consideră necesară impunerea unor măsuri mai drastice, chiar dacă nu sunt pe placul oamenilor. Momentul de față este numit de renumitul doctor “ceasul al 12-lea”, oferind previziuni înfricoșătoare dacă lucrurile se vor desfășura în același ritm. Ba mai mult, medicul ne asigură că vom ajunge să murim la domiciliu, din cauza lipsei de paturi și medici în spitale.

Eu cred că și aici, în momentul în care se constată că se adună prea multă lume la grătare, undeva în afara stațiunii, această activitate trebuie făcută sub control sau interzisă.

Există soluții, dar nu toate sunt populare și ușor de luat, dar dacă nu luăm aceste măsuri și nu ne trezim în acest ultim moment, în acest al 12-lea ceas, riscăm să luăm calea Italiei și Spaniei sau a Franței, în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu pentru că nu mai are unde să se interneze.

Nici nu vreau să mă gândesc la un asemenea scenariu. Eu încă sper că vom depăși cu bine această perioadă mai dificilă din viața noastră și, până la urmă, persoanele responsabile vor câștiga acest război”, a mai spus Musta la B1TV

Urmăriți Playtech.ro și pe