Virgil Musta, semnal de alarmă cu privire la pericolul din spitale: ”Doi colegi au rămas fără supapă în timp ce consultau pacienţii”

de: Rosu Ioana
16 02. 2021

Scandalul măștilor contrafăcute ia amploare, după ce mai multe cadre medicale din linia întâi au purtat articole de protecție care le-au pus viața în pericol. Medicul Virgil Musta a explicat condițiile inumane în care colegii săi au tratat pacienți infectați cu Covid-19 fără nicio protecție reală.

12 suspecți, mai multe victime

Dosarul măștilor falsificate este în plină amploare, după ce 12 suspecți au fost identificați și percheziționați în locuințe. Este vorba despre 15.000 de măști neconforme, date spre utilizare de către medici din spitale Covid.
Descoperirea a fost făcută în luna noiembrie a anului trecut, atunci când cadrele medicale ale Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara au descoperit că filtrele măștilor se dezlipeau cu ușurință, astfel că protecția anti-Covid-19 era zero. Mai mult, măștile cumpărate, nu mai puține de 15.000 aveau culori diferite și erau realizate dintr-un material de proastă calitate.

Potrivit oamenilor legii, pagubele de natură financiară se ridică la 120.000 euro, în schimb ce pagubele umane puteau fi infinite, viața a zeci de doctori fiind pusă în pericol.

”Au fost nişte momente extrem de neplăcute, pentru că unica protecţie pe care tu o ai faţă de virus, nici să nu îl transmiţi mai departe, nici să îl duci acasă, nici să te îmbolnăveşti tu, era echipamentul de protecţie.

Undeva, cineva a vrut să facă rabat la calitate, sau să încerce să folosească şi materiale mai ieftine care aşa cum s-a văzut, n-au mai fost eficiente şi s-au dezintegrat”, a declarat un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

Medicul Virgil Musta, despre pericolul din spitale

Virgul Musta, șeful secției Covid a spitalului “Victor Babeș” din Timișoara a povestit momentele de groază prin care au trecut colegi de-ai săi atunci când și-au dat seama că subpapa se desprinsese, iar ei respirau aer contaminat.

”Erau în zona roşie, cu risc de contaminare. Ei când au văzut că nu mai au supapa, pentru că respirau prea uşor faţă de cum respirau cu câteva minute înainte, au ieşit din zonă şi ne-au anunţat.

Tot lotul de 15.000 pe care l-am achiziţionat a fost returnat urmând ca să primim măşti conforme în schimb acestui lot”, a spus Virgil Musta.

În urma anchetei demarate de polițiști s-a descoperit că măștile false erau produse în Polonia, iar persoanele care le distribuiau în spitale erau din Timișoara și București.