Virgil Musta rupe tăcerea despre haosul din spitale: „Pacientul stă în Salvare așteptând să primească de undeva oxigen”

de: Rosu Ioana
22 10. 2020

Medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș”, din Timișoara se declară aproape învins de lupta cu noul coronavirus, după ce spitalele au ajuns la capacitate maximă. Lipsa paturilor din spitale și imposibilitatea medicilor de a le oferi pacienților oxigenul necesar pentru a-i salva marchează profund viețile tuturor.

Pacienții în stare gravă, trimiși acasă să aștepte un loc la Terapie Intensivă

Medicii strigă după ajutor, apelând la responsabilitatea cetățenilor, mai presus de orice. Din cauza lipsei de paturi și de medici, Virgil Musta îi roagă pe români să se protejeze și să respecte restricțiile impuse de autorități pentru a evita răspândirea virusului.

Radu Tudor a prezentat, ieri, în cadrul emisiunii ”Punctul de Întâlnire” un interviu emoţionant cu doctorul Virgil Musta. În interviul acordat jurnalisului Dragoș Boța, celebrul medic a mărturisit că situația în spitale este una devastatoare, iar pacienții imploră, fără a avea șanse prea mari, un loc în spital pentru a trăi.

Medicii au ajuns la epuizare, iar latura umană le este lovită puternic, fiind puși în fața unor situații greu de gestionat.

”Nu vă ascund faptul că am o mare problemă cu colegii mei care au un stres extraordinar, ce se vor face când vor veni pacienţi, nu mai sunt locuri. Unde să îi trimită? Se dă telefon peste tot. Aveți loc? Nu! Aveți loc? Nu! Și pacientul stă în Salvare așteptând să primească de undeva oxigen.

Și va fi un moment îngrozitor să spui, ne pare rău, nu am găsit niciun loc în Timișoara. Am încercat să găsesc loc în Arad sau în Caraș, pentru că și ei sunt plini. Și până una alta, mergeți acasă și poate veți pe o listă de așteptare în momentul când eliberăm loc.

Moartea unei persoane, o șansă în plus pentru alta

Locurile la ATI se ocupă imediat, iar procesul de eliberare-ocupare este unul extrem de trist. Nici nu moare bine un om, iar celălalt, bucuros, îl ocupă, și speră la o șansă pentru viața. Medicii, care sunt martori la întregul tablou, privesc această experiență crudă cu multă suferință și deprimare.

Virgil Musta a povestit câteva exemple din culise, iar veștile nu sunt încurajoatoare. Acesta a relatat cum o doctoriță de gardă de la spitalul din Timișoara a prevăzut că aceste evenimente sunt „de abia începutul”, și îi este greu să trăiască așa ceva. Medicul Musta a descris cazul unei paciente care a venit la spital cu saturație extrem de mică, 60, necesitând internare urgentă la ATI.

„Am avut zilele trecute un caz, doctorița care a fost de gardă, a zis: E de abia începutul şi nu vreau să mai trăiesc aşa un moment. A adus Salvarea o persoană cu saturaţie de 60. 60 înseamnă Terapie Intensivă imediat. Terapia Intensivă era plină.

A început să se dea telefon, nu era niciun loc. Şi, ca să nu moară în Salvare, a fost dusă imediat într-un salon, i s-a pus oxigen, măcar să crească până la un nivel de 75-80. Chiar dacă organismul suferă pe o perioadă scurtă de timp și să vedem dacă se găsește o soluție. Știți care a fost soluția?

Ea s-a internat pe la ora zece seara. Soluţia la ora două noaptea, a murit cineva de pe Terapie Intensivă şi au găsit loc. Au scos repede cadavrul şi au pus pacienta la oxigen pe Terapie Intensivă. E îngrozitor. Adică pacienta aceea să se bucure că a avut şansa că a murit cineva.

Sunt traume psihice care vor rămâne în mintea medicilor! Nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat acesta.

Atunci când nu există speranță, lupta devine și mai grea

Medicul Virgil Musta a mărturisit că medicii și-au pierdut speranța, motiv pentru care lupta cu acest virus devine tot mai grea. Experiența trăită de medici este, din păcate, diferită de cea a cetățenilor care urmăresc noutățile din spatele unui ecran, ceea ce reprezintă o grea apăsare pe conștiință.

“Când pierdem această speranţă este şi foarte greu să luptăm, pentru că nu vedem soluţia. Noi suntem direct acolo cu pacientul. (…) Este foarte greu să hotărăşti, să iei o decizie şi te va măcina această decizie pe viitor. Tu, la un moment poate va trebui să evaluezi dintre doi sau trei pacienţi care are cea mai bună şansă. Şi l-ai evaluat, l-ai preluat şi moare. Şi te gândeşti, dar dacă poate celălalt ar fi avut şansă mai bună?”, a spus acesta,potrivit antena3.ro.