Virgil Ianțu, scrisoare pentru fiica sa, în ziua în care susține Evaluarea Națională. „Îmi cer iertare!“

de: Emanuela Pană
15 06. 2020

Luni, 15 iunie 2020, are loc prima probă a examenului de Evaluare Națională, cea la disciplina Limba și literatura română. Cu acest prilej, îndrăgitul prezentator de televiziune, Virgil Ianțu, le-a transmis un mesaj emoționant copiilor care dau piept cu „examenele vieții“. El atrage atenția asupra faptului că indiferent de rezultate, iubirea față de „generația asta fantastică“ rămâne neclintită. Totodată, Ianțu își cere scuze public și în numele tuturor părinților pentru faptul că „în programa voastră de învățământ, scrie 1984“, deși ne aflăm în 2020. Mai multe detalii, în continuare.

„Îmi cer iertare! Nu am făcut suficient“

Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Virgil Ianțu a vorbit despre carențele sistemului de învățământ, care suferă de decenii întregi, mai întâi în urma dictaturii comuniste, iar apoi din cauza comodității generației ei. Prezentatorul își cere iertare în numele tuturor părinților pentru că deși „în calendarele noastre scrie suntem în anul 2020“, „în programa de învățământ, scrie 1984“.

Mesajul vine în contextul în care fiica sa, Jasmina, va susține examenele de Evaluare Națională, prima probă având loc astăzi.

Scrisoare pentru copiii care dau „examenele vieții“

Mesajul lui Virgil Ianțu, preluat integral:

„Dragi copii,

În calendarele noastre scrie suntem în anul 2020. În schimb, în programa voastră de învățământ, scrie 1984. Spun asta pentru fiica mea, trebui șuștină, ca și voi, Examenul de Capacitate. Este incredibil după atâția ani, după schimbarea atâtor miniștri și legi, noi suntem tot acolo. Deși, cred greșesc, din multe puncte de vedere ale educației, legata de responsabilitatea civică, educație sexuală sau religie, suntem probabil la 1900, încă blocați în cutume și false prejudecați, desigur toate decise de falși politicieni, care caută doar populismul în toate măsurile, de acum 30 de ani și până azi.

Pe lângă bagajul enorm de cunoștinte greoaie, inutile, ce nu au legătură cu formarea intelectuală a unui copil, ne luptăm și cu o maxima îngrădire a creativității copilului, o lipsa a stimulării de a-și urma propria direcție, pasiune sau abilitate. Cum mergi astăzi, în 2020, la Literatura Română, pe ideea memorării unor comentarii făcute de alții, fară nici cea mai mică implicare a copilului care ar trebui analizeze din pucntul de vedere personal, își cultve și educe gândirea critică, empatia, simțul artistic?!

Unde este amprenta personală, analiza proprie, părerea despre o opera citită. Unde este creativitatea? Nu știți? Ba da, știți! Creativitatea a fost consumata în 30 de ani, în interese personale sau de partid, de cei care trebuiau creeze un sistem de învățământ bazat pe elemente care stimuleze personalitatea copilului, îi dea încredere, îi spună e bun și îl formeze sănătos și pentru ce va urma după scoală, formeze profesori competenți și adaptați la vremuri și la limbajul acestei generații, nu anacronici.

Doar acei politicieni, timp de 30 de ani au fost ocupați, foarte ocupați. Copii, din păcate astea sunt condițiile create vouă pentru a susține astăzi examenele «vieții». Presiune și stres, nu dorința și libertatea de a arăta cine sunteți cu adevărat. Personal vreau îmi cer iertare, vouă, pentru nu am făcut suficient pentru a nu permite ca lucrurile ajungă aici, sau mai bine spus, rămână ca atunci. Și asta trebuie facă toți părinții din generația mea. Iertați-ne!

Am fost egoiști, comozi și ne-am văzut de ale noastre, am acceptat ce ni s-a dat, lucru pe care știu voi nu îl veți face pentru voi sunteți sănătoși, liberi și capabili ne vindecați pe noi și această țară. Voi, generația asta fantastică, liberă, care acum stă cu presiunea examenelor de orice tip, capacitate, bac, facultate, ați fost și în aceasta perioada dificilă, mai buni ca noi, mai înțelepți, și mai puternici.

Așa veți fi și la examene, stiu asta, susțin din tot sufletul și doresc succes! Țineți minte mereu sunteți iubiți, așa cum sunteți, nu pentru note, nu pentru altceva! Noi, dragi părinți, în situația actuală, orice s-ar întâmplă la aceste examene, avem datoria ne susținem copiii, le mulțumim pentru cât sunt de buni, îi îmbrățișam și le spunem cât de mult îi iubim. Pentru doar iubirea le poate arata cât sunt de valoroși, ei poată își caute drumul și îl urmeze, oriunde ar fi!“, a scris Virgil Ianțu pe Facebook.