Viorica Dăncilă, reacție furibundă după aprobarea proiectului autonomiei Ținutului Secuiesc

de: Stan Nicu
29 04. 2020

Viorica Dăncilă spune că adoptarea tacită a proiectului de lege care dă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă. Fostul premier mai spune că este un afront la adresa suveranității statului român, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Viorica Dăncilă, reacție furibundă după aprobarea proiectului autonomiei Ținutului Secuiesc

Viorica Dăncilă a avut o reacție furibundă, pe pagina personală de Facebook,  după ce a fost aprobat proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc.

Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea, chiar și tacită, a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci și inconștiență politică”, consideră Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă, reacție furibundă după aprobarea proiectului autonomiei Ținutului Secuiesc. Sursa foto: antena3.ro

Proiectul Ţinutului Secuiesc a fost depus anul trecut

Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România fost depus anul trecut şi a trecut, tacit, de Camera Deputaților, după ce perioada în care putea fi dezbătut a expirat.

Senatul e acum dator să repare această oribilă greșeală”, spune Viorica Dăncilă, în condițiile în care proiectul a fost înaintat camerei superioare a Parlamentului, forul decizional în acest caz.

Ce spune Legea Fundamentală a statului

Deputații Comisiei de Administrație au semnalat că proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale a statului. Potrivit acestora, ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.

Statul unitar constituie o singură formațiune statală, este el însuși, și numai el, subiect de drept internațional, presupune o unică ordine juridică bazată pe o singură Constituție și un singur sistem de organizare prin care se exercită cele trei puteri fundamentale – legislativă, executivă şi judecătorească, populația sa având o singură cetățenie.

Legiuitorul constituant a stabilit că România este nu doar un stat unitar, ci și indivizibil, în sensul că el nu poate fi segmentat, nu poate face obiectul unei divizări, totale sau parțiale, cu regimuri juridice diferite”, se arată în raportul de respingere al Comisiei.