Când „loialitatea” e răsplătită. Câți bani va încasa un apropiat al lui Dragnea, deși nu are pic de experiență în domeniu

de: Ciprian Ioana
07 03. 2019

Vicepremierul Viorel Ștefan, numărul doi în Guvernul Dăncilă, e la un pas să „prindă” un post plătit cu zeci de mii de euro pe lună într-o importantă instituție europeană.  El a dat semne, la un moment dat, că e un contestatar al lui Liviu Dragnea, dar apoi și-a îndulcit tonul.

Guvernul îl propune pe Viorel Ștefan pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi, post din care va încasa un salariu de aproape 22.000 de euro brut pe lună. Potrivit unui document oficial intrat în posesia Libertatea, scrisoarea de nominalizare e semnată de Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, și a fost transmisă secretarului general la Consiliul Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, în data de 11 februarie 2019.

Ce îl recomandă pe Viorel Ștefan

Din CV-ul lui Viorel Ștefan, consultat de Libertatea, se poate vedea însă că vicepremierul nu are experiență în domeniul auditării.

A absolvit Facultatea de Științe Economice din Iași în 1980, apoi a obținut un doctorat în economie în 2002 la Universitatea Dunării de Jos, din Galați. Este parlamentar aflat la al șaselea mandat, începând cu anul 1996, fiind în toți acești ani membru al Comisiei de buget. Timp de șase luni a fost și ministru de Finanțe. Experiența lui anterioară a fost în cadrul NAVROM, unde a lucrat din 1980, ajungând chiar președintele companiei.

La sfârșitul anului trecut, vicepremierul Viorel Ștefan era aproape sigur ca va prelua șefia Autorității pentru Supravghere Financiară (ASF), dar Liviu Dragnea a venit cu o altă propunere: Leonardo Badea.

Ștefan s-a declarat atunci nemulțumit, ceea ce l-a făcut pe liderul PSD să-i transmită scurt:  „…dacă Ștefan și colegii lui ar învăța să fie mai tăcuți, ar fi mult mai bine”.  Iar Viorel Ștefan a înțeles mesajul.

De ce e Curtea Europeană de Conturi o instituție importantă

Curtea Europeană de Conturi este una dintre cele mai importante instituții europene și acționează independent. Adică nu se află în subordinea uneia dintre instituțiile fundamentale (Parlament, Comisie, Consiliu).

Tocmai această independență totală le permite membrilor să vegheze asupra modului în care banii cetățenilor sunt cheltuiți între cele 28 de state membre. Instituția e un fel de „câine de pază al banilor europeni”

Actualul reprezentant al României în această importantă instituție este George Pufan. Mandatul unui membru al Curții Europene de Conturi este de șase ani, cu posibilitatea prelungirii. George Pufan își încheie în această vară mandatul. El a fost propus în 2013, plecând din funcția de secretar general al Curții de Conturi din România, pe care a îndeplinit-o timp de 11 ani. Lucra în instituție de aproape 20 de ani.

Procedura de alegere a membrilor Curții Europene de Conturi

Nu există criterii precise de selectare a membrilor acestei Curți. După ce statele membre îi propun, candidații ajung în fața Consiliului UE (prezidat în acest moment de România), unde trebuie votați în unanimitate.

Condițiile exacte de angajare doar Consiliul le stabilește, însă există o tradiție de acceptare a candidaturilor persoanelor cu experiență în domeniul auditării. Candidații trebuie să dovedească și ”independență dincolo de orice dubiu”.

Potrivit Legii salarizării, un vicepremier din Guvernul României câștigă 22.256 de lei brut, adică primește în mână lunar primește 13.000 de lei. În Luxemburg, acolo unde Curtea Europeană de Conturi își are sediul, salariul brut este de aproape 22.000 de euro (103.552 de lei).

Chiar dacă salariul net e mai dificil de calculat, având în vedere că taxarea la nivelul UE este diferită, Viorel Ștefan tot are șanse să primească un salariu de patru ori mai mare decât cel încasat la Palatul Victoria.