Vinul care va dispărea din România. De ce tot mai puțini fermieri îl produc, de fapt, și cât e de faimos

Vinul care va dispărea din România. De ce tot mai puțini fermieri îl produc, de fapt, și cât e de faimos

România este la un pas să își mai piardă încă o fărămână din istorie și identitate. Fermierii din țară își strigă disperarea. Tot mai puțini dintre ei mai reușesc să producă unul dintre cele mai iubite și consumate soiuri de vin românesc. De ce este pe cale de dispariție?

Vinul care o să dispară din paharele românilor. Tot mai puțini fermieri îl produc

Anul 2020 ar putea aduce una dintre ultimele producții de zaibăr, vinul făcut celebru de Nea Mărin. În ciuda secetei de anul acesta, producătorii spun că zaibărul are o savoare aparte. Din nefericire, în ciuda faptului că a devenit marcă înregistrată în 2019, oamenii au renunțat, treptat, să îl mai facă.

„Tradiția familiei o respectăm cu desăvârșire, culegem via în ultima sâmbătă din septembrie. Producția din acest an este una foarte bună, în ciuda faptului că a fost o secetă cumplită în toată țara, producția la vie este una bună, am fost feriți și de dăunători și de boli… avem un an mulțumitor”, a spus Petrișor Mihai, producător de vin, pentru stirileprotv.ro.

Zaibărul de anul acesta are o savoare aparte. Specialiștii explică fenomenul

Se pare că tocmai seceta ce a pus în pericol recoltele fermierilor de anul acesta a dat o savoare aparte zaibărului. Fenomenul a fost explicat de un inginer agronom, pentru aceeasși sursă.

„Seceta a determinat acumularea în bob a zaharurilor, dar a fost un front de ploi care a dus la o mare cantitate de apă în struguri. La Băilești, după revoluție s-a plantat enorm. În momentul de față la Băilești din cele 604 ha, nu mai sunt la Băilești 80 ha”, a explicat Pârvulescu Florea, inginer agronom.

Vinul care va dispărea din România. De ce tot mai puțini fermieri îl produc, de fapt, și cât e de faimos
Vinul care va dispărea din România. De ce tot mai puțini fermieri îl produc, de fapt, și cât e de faimos

Un alt motiv pentru care producătorii locali au renunțat la zaibăr este solicitarea Comisiei Europene ca soiurile hibride să fie să fie înlocuite cu vie de viță nobilă. În plus, vânzarea acestor vinuri în străinătate este interzisă. Zaibărul a devenit marcă înregistrată la OSIM din anul 2009. Nu se vinde în magazine, doar la porțile fermierilor. Un litru de vin costă mai puțin de opt lei, dar prețul urmează să mai crească după recolta din această toamnă.

Zaibărul a fost adus în România de un francez

Acum mai bine de un secol, Albert Seibel, un viticultor francez, a plantat în sudul României o viță ce îi purta numele. A venit aici atras de terenurile nisipoase ale Olteniei. Denumirea „zaibăr” ar fi venit de la țăranii români, nevorbitori de limba franceză, care i-au spus „zaibăr” vinului scos din vița lui Seibel.

Vinul oltenilor a devenit celebru în întreaga țară datorită personajului Nea Mărin, jucat de Amza Pellea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI