Vinul care trebuie pus pe masa de Crăciun. Greșeala pe care o fac mulți români

de: Iulia Statie
21 12. 2021

Bucatele delicioase și mesele îmbelșugate ne aduc, în fiecare an, alături de cei dragi. Crăciunul vine încărcat de magie, daruri și preparate pline de savoare. Ele trebuie să fie însoțițe de vinul potrivit pentru a obține efectul pe care toți îl doresc. Rudele o să fie date pe spate!

Ce reguli trebuie să respecte românii atunci când vine vorba despre vinul savurat de Crăciun

Cadourile au fost oferite, masa a fost pregătită, gospodinele s-au ocupat de bucate, dar cum rămâne cu vinul? Mulți români își doresc ca băutura să se potrivească perfect cu preparatele servite de Crăciun. Cu acestea fiind spuse, ei ar trebui să opteze pentru vinuri albe și ușoare pentru aperitiv.

Între timp, sarmalele au nevoie să fie însoțite de un vin cu gust bogat, iar fripturile pot să fie servite alături de băuturi roșii. Este extrem de simplu să respecți câteva reguli dacă vrei ca totul să iasă ca la carte atunci când vine vorba despre mesele luate în familie de Crăciun.

„La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție.

Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.

Spre exemplu, la sarmale merge o fetească neagră, cu aromă de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească.

La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente.”, a spus Livia Gîrboiu, specialist în degustarea de vinuri, potrivit Impact.ro.

Ce vin trebuie să alegi dacă mănânci pește sau fructe de mare

Mulți nu uită nici de preparatele pe bază de pește sau fructe de mare, mai ales pentru că ele sunt delicioase și pot să îi mulțumească și pe cei mai pretențioși gurmani. Aceste alimente ar trebui să fie însoțite de vinuri spumante ușoare sau de băuturi seci cu o aciditate peste medie.

„Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare.

Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare. Astfel, se creează un echilibru dezirabil al aromelor iar invitații au parte de o experienţă culinară pe măsură.”, a mai zis Livia Gîrboiu.

Ce băutură se potrivește cu preparatele dulci

Cozonacul nu lipsește din meniul de sărbători! Acest preparat pufos, care are o umplutură gustoasă, trebuie să fie servit alături de un vin demidulce. Este necesar ca băutura să aibă o aromă de fructe exotice pentru un plus de savoare. O să observi că toată familia o să te laude pentru aceste alegeri!

În cazul în care vrei să le oferi celor dragi o prăjitură, este important să alegi vinuri spumante, rose, dulci sau demidulci. Atmosfera de sărbătoare o să fie păstrată, ba chiar toată lumea o să mai ceară o porție, dar și un pahar de vin!